Броят на изстрелите на церемониалния салют идва от традициите във флота

Броят на изстрелите на церемониалния салют идва от традициите във флота
Източник: Епицентър
A A+ A++ A

Имаме само 4 пъти на провеждане на церемониите за встъпване в длъжност на президенти, но сме имали и други държавни глави - Фердинанд, Борис, както и другите по времето на социализма, каза военният историк полковник Станчо Станчев, предаде БНТ.

Важно е тези церемонии да се случват, за да се запазва традицията в гвардията. Може да се променя, но в много малки детайли, добави той. Според полк. Станчев е важно ритуалът да не се променя, да си остане празничен, а не след абдикация или след война. Той обясни защо се изстрелват точно 21 снаряда по време на химна.

Задължителен елемент при церемонията по встъпване в длъжност на президента са артилерийските салюти. Те са 21, понеже традицията идва от флота. Оръдията на кораба са били 7 и когато доближава до определена територия, задължително е да се изстрелят 7 снаряда, т.е. да пристигне корабът на пристанището невъоръжен, което заличава възможността да въздейства не тези, които са на брега. По-късно, когато се променя качеството на барута се установява, че изстрелите трябва да бъдат по 3. Така се получава 21. В повечето държави националния салют е именно от 21 изстрела", коментира полковник Станчев.

#Фердинанд #Борис #социализма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"