Британски анализатор: С плана си Мей по-скоро каза какво не иска за след Брекзит

Британски анализатор: С плана си Мей по-скоро каза какво не иска за след Брекзит
Източник: financebg.com
A A+ A++ A

В речта си тази седмица британският премиер Тереза Мей не представи реален план за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви д-р Саймън Ушърууд  - анализатор в организацията "Обединеното кралство в променяща се Европа". По думите на Ушърууд, Мей по-скоро е казала какво не иска да се случи, отколкото какво реално ще направи, предаде БНР.

"Тереза Мей търси нещо като споразумение за свободна търговия, подобно на това, което съвсем скоро беше подписано между Европейския съюз и Канада. Може би все пак ще говорим за нещо доста по-амбициозно и сложно от канадската сделка. Единственото нещо, в което към момента можем да бъдем сигурни е, че Тереза Мей по никакъв начин не иска да допусни свободно движение на хора".

Според нея именно свободното движение на хора беше големият въпрос на референдума и ако тя не гарантира по-труден достъп на мигранти, ще плати серизона цена. Тереза Мей е убедена, че хората ще й гласуват доверие и ще й благодарят за ограничаването на свободното движение на хора, но в същото време ще й простят за икономическите загуби, които предстоят. Със сигурност планът, който тя представи, ще доведе до сериозни икономически загуби и ще направи много трудна търговия между британските компании и останалата част от Европа. Това важи и в обратната посока. Със сигурност ще има икономическа цена, но Мей се надява тя да не бъде толкова видна, колкото политическите дивиденти, които може да натрупа с ограничаването на свободното движение на хора.

Когато говорим за свободното движение на хора, британските избиратели често забравят за другата гледна точка. Те се тревожат изключително много от големия брой на европейци, които живеят във Великобритания, но забравят за големия брой британци, които живеят в Европа, посочи още британският анализатор:

Тук има два въпроса - единият е за контрола върху потока от хора, който влиза и остава във Великобритания. Другият е за хората, които вече живеят и работят във Великобритания и за британците, които живеят и работят в Европа. За тях трябва да има някакви гаранции, че ще запазят постигнатото и няма да се наложи да променят цялостно живота си. Докато преговорите дори не са започнали, ние не можем да имаме гаранции за това и това създава много голямо притеснение и несигурност сред тези хора.

#Тереза Мей #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори