Кръстиха американче на името българския град Девин

Кръстиха американче на името българския град Девин
Източник: Марица
A A+ A++ A

Двама американци – Уитни и Раян, кръстиха сина си на мястото, където се влюбили – Девин. Екип на „Събуди се” разказва една приказна история, която се простира от заснежените върхове на Родопите до страната на неограничените възможности, предаде Нова тв.

Казват, че когато погледнеш Девин отвисоко виждаш четирилистна детелина. За местните Девин е вълшебно място. Вярват, че четирите църкви в града, образуващи кръст, ги пазят от зли очи. За двама души Девин е много повече. Девин е техният първороден син.

Раян Шу и Уитни Годби пристигат в България през 2010 година като част от мисия на Корпуса на мира и така започва тяхната приказка. Той отива в Триград, а тя в Гьоврен. В момента Раян и Уитни живеят във Вашингтон, но с усмивка си спомнят за България, където се влюбват в природата, в Родопите и хората от снежните върхове.

Американските родопчани оставят следа в Родопите. Построяват екопътека, свързваща селата Гьоврен и Триград - символ на любовта помежду им, за да могат душите им да останат завинаги свързани.

Родопското момиче с американски корени работи в библиотеката, купува книги, преподава на децата от селото. Уитни превръща една от стаите в читалището във фитнес зала. За двете години прекарани заедно Руфие чувства Уитни като своя дъщеря.

В Триград пък Раян намира втората си майка – Латинка. Той успява да научи всички песни, които бабите в селото изпълняват на събори. Шест години по-късно двамата вече са семейство. В момента Раян има собствено кафене, а Уитни се грижи за малкия Девин, за когото дори кметът на града е подготвил подарък.

А за хората от Родопите Уитни и Раян са подготвили подарък – послание, за да покажат, че не са забравили нито животът на село, нито българският език. От Америка до Родопите и обратно с любов – това би могло да бъде заглавието, ако някой ден историята на Раян, Уитни и Девин бъде разказана в книга.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »