Обещанията на Тръм, които може и да станат реалност

Обещанията на Тръм, които може и да станат реалност
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Днес Доналд Тръмп полага клетва като президент на САЩ. По време на предизборната си кампания той настояваше за радикални промени. Но осъществими ли са те в действителност? Ето какво би могло да стане реалност и какво не, предаде Дарик.

Стената на границата с Мексико

Миграцията и Мексико бяха една от основните теми в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Новият американски президент обяви, че ще издигне стена по границата с Мексико, разходите по която обаче трябвало да носят единствено мексиканците.

В това отношение настъпиха някои промени: във вътрешни правителствени кръгове се говори, че тепърва трябва да се изяснява как Мексико ще поеме финансирането на стената, а това означава, че първоначално американските данъкоплатци ще трябва да поемат разходите. Според американската фирма "Bernstein Research", издигането на стената ще излезе между 15 и 25 милиарда долара, а годишните оперативни разходи ще възлизат на около 3,5 милиарда. Според експертите на компанията, нито една американска фирма не е в състояние да произведе строителните материали за такъв огромен проект. Единствената фирма, която би могла да достави необходимите материали, се казва "Cemex", а седалището ѝ е в Мексико.

Тръмп и мюсюлманите

Според информации на агенция Франс Прес, Доналд Тръмп е променил първоначалното си намерение да забрани на всички мюсюлмани да влизат на територията на Съединените щати. Вместо това новият американски президент обяви, че ще наложи забрана за влизане в САЩ на граждани на страни, които "подкрепят тероризма". Той обаче не спомена конкретни държави.

Търговските споразумения

Новият американски президент иска да прекрати две търговски споразумения - ТТП със страните от Тихоокеанския регион и NAFTA с Канада и Мексико. Експертите обаче подчертават, че тези споразумения не обхващат само митата, а и защитата на интелектуалната собственост и инвестициите. През изминалите десетилетия американски компании инвестираха милиарди в Канада и Мексико. "Без защитата, осигурявана от междудържавния договор, собствеността и инвестициите на американските компании могат да бъдат ограничени и дори национализирани", казва Габриел Фелбермайер от мюнхенския институт "Ifo" в интервю за вестник "Ди Велт". Според експерта, Доналд Тръмп ще навреди сам на себе си, ако прекрати споразумението NAFTA, тъй като неговата компания притежава хотели в Мексико. Затова и Фелбермайер смята, че по-скоро САЩ ще договарят нови по-изгодни условия за себе си, вместо да излязат от споразумението.

Чуждите стоки и работните места

Икономическите планове на Тръмп предвиждат въвеждането на наказателни мита за чуждестранните и американски фирми, които произвеждат стоките си извън САЩ. По този начин той иска да ги принуди да произвеждат в Америка и така да създадат нови работни места. Заплахите на Тръмп вече дават резултат. Концернът "Форд" се отказа от плановете си за изграждане на нов завод в Мексико, а "Тойота" и "Дженерал Мотърс" обявиха милиардни инвестиции в САЩ. Германският химически концерн "Байер" пък иска да инвестира през следващите шест години 8 милиарда долара в Щатите, за да получи одобрението за купуването на конкурента "Монсанто". Впрочем, Доналд Тръмп възнамерява да наложи наказателни мита и върху китайските стоки. Американските компании обаче се опасяват от загуби при сделките си с Китай. А експертите смятат, че Щатите нямат полза от подобна търговска война.

Данъчните реформи

Според Тръмп, ставката за данъчно облагане трябва да бъда намалена от 39% на 33%, а корпоративният данък трябва да падне от 35% на 15%. Критиците на тези планове казват, че от такава данъчна реформа ще спечелят само хората с високи доходи или истаблишмънт, срещу който се обяви Тръмп в предизобната си борба. Според американски анализатори, цитирани от "Зюддойче Цайтунг", държавният бюджет на Америка ще губи годишно между 4,4 и 5,9 трилиона долара, ако данъците бъдат намалени.

Климатичната политика

Още по време на предизборната си кампания, Доналд Тръмп обяви климатичните промени за "измишльотина". Сега обаче дава на заден ход и признава, че ги има. По повод на Парижката климатична конференция той заяви, че ще разгледа много внимателно всички договори и тепърва ще се преценява дали САЩ да излязат от споразумението. Рекс Тилърсън, който беше номиниран за държавен секретар, заяви при изслушването си в Сената, че САЩ трябва да запазят мястото си на масата за преговори. Щатите ратифицираха споразумението на базата на решението на Барак Обама. Евентуалното излизане от него може да се проточи до четири години, като се имат предвид административните пречки. Доналд Тръмп е привърженик на старите енергийни източници - въглища, петрол и природен газ. Той е привърженик на фракинга, а освен това иска да продължи експлоатацията на оспорвания петролопровод "Keystone", който пренася петрол от Канада до САЩ.

Ролята на НАТО

Бъдещата роля на САЩ в НАТО също е неясна. Доналд Тръмп остро критикува северноатлантическия Алианс. Само че, според информация на сайта на германската телевизия АRD, новият министър на отбраната Джеймс Матис е подчертал високата стойност на НАТО. "Като бивш главнокомандващ на силите на пакта съм дълбоко убеден, че НАТО е най-успешният военен съюз в момента, дори и най-успешният на всички времена", заявява Матис.

Здравеопазването

Доналд Тръмп иска да отмени здравната реформа на предшественика си Обама. Тръмп твърди, че ще предложи своя "по-евтина" форма на "здравно осигуряване за всички". По този въпрос обаче новият американски президент все още не е споделил повече подробности.

#Доналд Тръмп #САЩ #Мексико #ТТП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »