Църквата почита паметта на последния търновски патриарх Св. Евтимий

Църквата почита паметта на последния търновски патриарх Св. Евтимий
Източник: Krostev-art.com
A A+ A++ A

На 20 януари Православната църква почита паметта на Св. Евтимий, Патриарх Търновски. Последният търновски патриарх Свети Евтимий е роден през 1327 г. Той започва своя дълъг път като монах в Килифаревския манастир до Търново и като книжовник, пише Труд.

Той основава известната и реномирана Търновска книжовна школа. В отсъствие на цар Иван Шишман организира и насърчава защитниците на обсаденото Търново. Легенда разказва, че когато градът пада под турското робство турчин замахнал с ятаган, за да убие Свети Евтимий. Щял да нанесе удар върху светия мъж и се случило чудо – ръката на насилника се вцепенила и увиснала във въздуха. Турците прозрели Божия намеса и се отказали да убиват Свети Евтимий. Затова го заточили в Бачковския манастир, където умира през 1402 г.

20 януари е и Петльовден по нов стил. Чества се и на 2 февруари по стария. Народът нарича този празник още Ихтим и Петеларовден.

Основното обредно действие е коленето на петел във всяка къща, в която има мъжка челяд. Целта е да растат момченцата здрави, да се развиват като истински юначни мъже. На някои места св. Евтимий се възприема като господар на детските болести и може да предпази малките от „детеш-ката“ или „вънкашната“ болест (детски паралич и епилепсия). Празникът е семантично свързан с обредноста на Бабинден, посветен е на здравето и нормалното полово съзряване на момчетата.

Обредната жертва се коли на прага на дома (обикновено от 15-16-годи-шен юноша). С кръвта на заклания петел или направо с отрязаната глава колачът (петеларят) прави кръст по челата на всички момчета в къщата, за да са здрави през годината. Кръст рисува и по външните врати и порти. Главата, обърната на изток, забожда на портата. Краката захвърля на покрива на къщата, а перата запазва – за лековито баене, за украса на празничните знамена (колуни). В къщи, в които има момичета, колят кокошка. Месят се обредни пити, кравайчета, приготвят се баница, зелник и пр. Закланият петел се сварява цял. Част от храната се раздава на роднини и съседи за здраве. Майките на малки момченца ходят при бабата акушерка на гости, даряват я с къдели вълна и наниз люти чушки. Вълната е символ на женското начало, лютите чушки – на мъжкото.

Майките заедно приготвят знамето колун от петльови пера, червени конци, бръшлян и здраве.

На този ден имен ден празнуват: Евтим, Евтимия и техните производни: Евта, Евтими, Евтимко; Евтима, Евтимица, Ефта, Ефталия, Тимо, Тимко, Тимчо; Тима, Тимка.

#кръвта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"