Барак Обама - първият президент-афроамериканец в Белия дом

Барак Обама - първият президент-афроамериканец в Белия дом
Източник: Нова телевизия
A A+ A++ A

"Пътят пред нас ще е дълъг. Изкачването ще бъде трудно. Може да не стигнем там за една година, или дори за един мандат. Но, Америка, никога не съм бил по-обнадежден отколкото тази вечер, че ще стигнем там! Да, ние можем. Благодаря ви! Бог да ви благослови! Бог да благослови Съединените американски щати!", са думите на първия президент-афроамериканец в Белия дом.

Осем години, два мандата, един човек. Барак Хюсеин Обама - 44-ият президент на САЩ, първият афроамериканец в Белия дом. Едва ли има президентски мандат, натоварен с по-големи очаквания и толкова много надежда!

В какво успя Обама? У дома - с пакет от мерки спаси страната от рецесия, намали безработицата наполовина, през изминалите 7 години, Америка е в икономически възход.

Един от най-популярните, но и най-противоречиви закони, белязали първия мандат на Обама е този за здравното осигуряване или "Обамакеър". Около 18 милиона американци вече имат здравни застраховки и могат да се лекуват на поносими цени, но за средната класа това се превръща в лукс. Днес близо 41% от американците искат отмяна на закона, приет през 2010 година без нито един републикански глас. 

"Повечето загинали днес са деца - красиви, малки дечица, на възраст между 5 и 10 години. Целият живот е бил пред тях... Рождени дни, завършване, сватби, собствени деца", заявява Обама.

Един от най-тежките моменти за Барак Обама. Това са думите му след убийството на двадесет деца и шестима възрастни в училище в Нютаун. Въпреки че с укази въведе по-строги правила за притежание на огнестрелно оръжие, Обама така и не успя да наложи по-строг контрол в тази сфера. Нов закон за имиграцията, който спаси милиони незаконно пребиваващи от депортиране, разрешение на открити хомосексуалисти да служат в армията, узаконяване на еднополовите бракове в САЩ - това са част от вътрешнополитическите успехи на управлението му.

Не всеки глобален проблем има американско решение - мотото на външната политика на Барак Обама. Въздържането беше осъзнат избор, а воденето на преговори - предпочитана стратегия. Резултатът - минимално участие в мащабни военни операции и максимално сътрудничество с останалите. Така се стигна до изтегляне на американски военни от Ирак и значително намаляване на контингента в Афганистан. Сред най-запомнящите се моменти беше ликвидирането на водача на терористичната организация - "Ал Кайда" - Осама Бин Ладен. 

"Днес, по мое нареждане, Съедините щати извършиха операция срещу сграда в Аботабад, Пакистан. При атаката беше убит Осама Бин Ладен".

От една страна политиката на въздържане беше приветствана, но от друга - светът беше наясно, че малко проблеми могат да бъдат решени без намесата на Вашингтон. На хоризонта се появи и нова глобална заплаха - групировката "Ислямска държава". 

"Тази антитерористична кампания цели безмилостното изкореняване на "Ислямска държава", на местата, на които съществува, с помощта на нашата въздушна мощ и подкрепяйки сухопътните сили на нашите партньори".

Беззъба - така нарекоха външната политика на Обама политолози и анализатори. Политиката му в Арабския свят и Близкия изток беше най-силно критикувана. Конфликтът в Сирия прерасна в гражданска война, докато Обама предпочиташе да не се намесва. Последиците - Заедно с Ирак, Йемен, Либия, страната стана източник на мигрантски поток към Европа. Безвластието в региона се превърна в инкубатор за бойци за "Ислямска държава".

Обама позволи свят, в който руският президент Владимир Путин стана Силният на деня, като анексира Крим и демонстрира военна сила в Близкия изток, а Китай се превърна в геополитически съперник на САЩ. Сделката за ядрената програма на Иран, довела до размразяване на отношенията между Техеран и Запада, възобновяването на дипломатическите отношения с Куба и подписването на Парижкото споразумение за климата са сред безспорните исторически постижения на Обама. Освен президент и главнокомандващ през изминалите 8 години Барак Обама беше съпруг и баща.

А в най-тежките моменти в Белия дом е намирал утеха в книгите. Барак Обама - Нобелов лауреат, адвокат, изумителен оратор, харизматичен политик, човек с удивително чувство за хумор, обичащ музиката и баскетбола. Само историята ще реши дали е визионер, надраснал времето си и ще го нарече велик президент.

#Барак #Обама #Съединените американски щати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"