Вижте какви са традициите при полагането на президентската клевта в САЩ

Вижте какви са традициите при полагането на президентската клевта в САЩ
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Днес Доналд Тръмп ще положи клетва като 45-тия президент на Съединенита щати. След изненадващата победа на кандидата на републиканците на изборите през ноември, от днес той официално ще поеме управлението на най-голямата световна икономика и военна сила. Какво представлява клетвата и какви са традициите - припомня Цветелина Йорданова, предаде БНТ.

Репетиции до последно. Музикални изпълнения, оркестри, протокол, всичко трябва е да е съвършено за деня, който на всеки четири години приковава погледите на целия свят към Вашингтон и Капитолия. Церемонията се провежда по силата на текст в американската конституция, в който се казва, че преди да започне да изпълнява задълженията си, президентът трябва да положи клетва.

Първата не е във Вашингтон, а в Ню Йорк, когато Джордж Вашингтон става президент през 1789. След поправка в Конституцията от 1933 година, датата е закована на 20 януари.

Текстът на клетвата е записан в Конституцията и съдържа 35 думи, с които президентът тържествено се заклева да служи вярно и да пази с всички сили Конституцията.

Но въпреки многобройните репетиции и факта, че клетвата е от едно изречение, понякога стават грешки. Това се случи през 2009, когато Барак Обама повтори грешно подадените му думи от председателя на Върховния съд Джон Робъртс и клетвата беше положена повторно на следващия ден в Белия дом с правилния текст. 

"Няма изискване да се използва Библията, но такава е традицията. И всички президенти от Линдън Джонсън през 1965 година, чиято съпруга държи Библията, полагат клетва върху нея", коментира истоирък Джим Бендат.

Но кулминацията на церемониите е президентската реч. 

ДЖОН КЕНЕДИ субтитри 20 януари 1961 г.: Не питай какво страната може да направи за теб, питай какво ти можеш да направиш за твоята страна.

Най- кратката реч е 135 думи - на Джорлдж Вашингтон, най- дългата реч е била 8445 думи - на Уилям Харисън през 1841 година. От трубината са прозвучали някои от великите фрази на нашето време. 

ФРАНКЛИН РУЗВЕЛТ, 4 март 1933 г.: Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

Днес всички очакват да чуят думите на Доналд Тръмп. Според традициите, сутринта той ще отиде на църква заедно със своя избраник за вицепрезидент, след това ще посети Белия дом, където ще пие чай с предшественика си и ще разписва документи. Следва най-тържествената част - пред Капитолия, където ще е полагането на клетвата. 

ДЖИМ БЕНДАТ историк, специалист по президентските клетви: Денят на встъпването в длъжност е посветен много повече на страната и на демокрацията, отколкото на една личност.

Няма да има големи звезди от шоубизнеса. Някои от тях отказаха, а от екипа на Тръмп обявиха, че не са искали показност и блясък. Химнът ще изпълни 16-годишната певица Джаки Еванко, която през 2010 година се класира втора на "Америка търси талант". Очаква се и хората, които ще дойдат във Вашингтон специално за клетвата да са по-малко от предишните клетви и разбира се, далеч от рекорда на Обама през 2008, когато във Вашингтон дойдоха 1 800 000 души.

Целта на събитието е обединението на американците - казаха от щаба на Тръмп, а мотото е добре познато: "Да направим Америка велика отново".

#Доналд Тръмп #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"