Местан: С речта си Радев не показа, че ще бъде президент на всички българи

Местан: С речта си Радев не показа, че ще бъде президент на всички българи
Източник: Razkritia.com
A A+ A++ A

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан пусна отворено писмо до новоизбрания президент Румен Радев чрез медиите. В него той го обвинява, че в речта си не е действал като президент на всички българи, пише 24 часа.

Ето писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани. Независимо че съм един от тези 4 785 279 български граждани, или 69,87 %, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, аз като народен представител днес застанах с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията на Вашата клетва.

Бях воден, първо, от културата на уважение към държавата и нейните институции, възпитана у мен от родителите ми, и, второ, от разбирането си, че още от мига на избирането Ви Вие представлявате не само гласувалите за Вас, но естествено всички български граждани. Това е по силата на Конституцията, съгласно която президентът олицетворява единството на нацията с нейните етнически, религиозни и културни различия. Уважаеми г-н Президент, силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации.

Дори едно събирателно обръщение „Ваши светейшества“ би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте. Г-н Президент, съгласно чл. 13, ал. 3 от Конституцията „традиционната религия в Р България е източноправославното вероизповедание“, но в България освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. Освен това нека припомня, че съгласно ал. 2 на същия, чл. 13 „религиозните институции са отделени от държавата“. Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани.



#ДОСТ #Лютви Местан #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"