Де Мезиер: Ще си сътрудничим с Австрия за сигурността по границата предвид предстоящите заплахи

Де Мезиер: Ще си сътрудничим с Австрия за сигурността по границата предвид предстоящите заплахи
Източник: Новините
A A+ A++ A

Германия и Австрия искат да продължат контрола по общата си граница предвид настоящите заплахи за сигурността, заявиха днес вътрешните министри на двете страни на среща в Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Домакинът Томас де Мезиер каза, че Германия желае удължаване на срока за граничен контрол, който изтича в средата на февруари, заради "недостатъчната сигурност на външните граници" на ЕС и заплахата от терористични нападения. Застанал до австрийския си колега Волфганг Соботка, германският вътрешен министър подчерта, че срещата на върха на Г-20, насрочена за юли в Хамбург, е достатъчно основание за удължаване на режима с контрол по границата, пише 24 часа.

С въвеждането на този режим временно бе отменено действието на Шенгенското споразумение за свободно придвижване през границите на страните по това споразумение, сред които са Германия и Австрия. Соботка спомена за важността на икономическите връзки между съседите, но подчерта, че сигурността на гражданите е над всичко. Той добави, че Австрия подкрепя позицията на Германия.


#Берлин #Австрия #Германия #Томас де Мезиер #Волфганг Соботка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »