Новият президент на Гамбия полага клетва в Сенегал

Новият президент на Гамбия полага клетва в Сенегал
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Избраният за президент на Гамбия Адама Бароу ще положи клетва в посолството на страната в столицата на Сенегал Дакар. Това съобщи говорителят на Бароу за Франс прес, предаде БНР. 

Първоначално беше организирана голяма церемония по полагането на клетва на новия държавен глава на стадион в столицата на Гамбия Банджул. Тя обаче трябваше да бъде отменена заради политическата криза в страната, причинена от досегашния президент Яя Джаме, който отказва да признае поражението си на изборите през декември. Джаме управляваше Гамбия 22 години и мандатът му изтече в полунощ. Той се опита да блокира Бароу да поеме поста чрез съдебно решение и чрез обявяване на извънредно положение. 

Бароу се намира в Сенегал, където ще остане, докато стане безопасно за него да се завърне в Гамбия. Сенегалски военни части, подкрепени от нигерийски сили, са разположени по границата с Гамбия. По-рано Сенегал внесе в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция, която да разрешава всички необходими мерки за гарантиране на прехода в Гамбия.

#Гамбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"