Европейските пазари останаха без ясна посока на движение след заседание на ЕЦБ

Европейските пазари останаха без ясна посока на движение след заседание на ЕЦБ
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Търговията на европейските фондови и валутни пазари е доста предпазлива и без ясна посока на движение, докато доходността на евооблигациите продължава да нараства, като инвеститорите изчакват края на първото за годината заседание на ЕЦБ (към 14:45ч.), предаде БНР.

Анализаторите и участниците на финансовите пазари не очакват ЕЦБ да направи промени в настоящата си парична и лихвена политика само месец, след като банката удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" до края на годината, но в същото време обяви, че от април ще намали размерът на месечните покупки на активи до 60 млрд. евро от 80 млрд. евро.

По-голям интерес ще представлява пресконференцията на шефа на банката Мари Драги (от 15:30ч.), на която се очаква той да защити политиката на ултра ниски лихви и програмата за покупки на активи въпреки рязкото повишение на инфлацията както в Германия, така и в цялата еврозона през последния месец на 2016-а година. Драги най-вероятно ще се аргументира с факта, че нарастването на инфлацията се дължи до голяма степен на солидния ръст на енергийните цени спрямо година по-рано, когато петролът падна за кратко към многогодишни дъна под 30 долара за барел, но от няколко месеца насам стабилизира над нивото от 50 долара. С интерес ще се следи и дали Драги ще коментира призивите на все повече водещи германски политици за скорошен край на програмата за "количествени улеснения".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,19%, парирайки до голяма степен неговото повишение с 0,2% през вчерашната търговия и на този етап не успява да навакса по-сериозното изоставане от понеделник и вторник.

Немският фондов индекс DAX се колебае около неговото затваряне в сряда на ниво от 11 596 пункта, докато френският индекс CAC40 се понижава с 0,1%, а италианският MIB - с 0,07%.

Британският фондов индекс FTSE100 обаче губи 0,48% от стойността си, заличавайки печалба от 0,4% по време на търговията в сряда, като негативен тон на борсата в Лондон дават понижаващите се акции на Royal Mail и на строителите компании.

Акциите на Royal Mail се понижават с близо 5%, след като голямата компания за доставки отчете спад с 2,5% на продажбите в Обединеното кралство през първите девет месеца до 25-и декември на британската финансова година. В същото време проучване на Royal Institution of Chartered Surveyors отчете забавяне на растежа на цените на британските жилища през декември за пръв път от юли насам. Това се отразява негативно на строителните компании, като днес акциите на Barratt Developments PLC се понижават с 1,16%, на Taylor Wimpey - с 1,22%, а на Persimmon PLC - с 0,96%.

Търговията на валутните пазари е също относително вяла и без резки движение, след като снощи доларът успя да възстанови част от загубените си по-рано тази седмица позиции, реагирайки позитивно на реч на Джанет Йелън, в която тя потвърди очакванията за политика на Фед за по-агресивно повишение на лихвите през настоящата година.

Еврото стабилизира около 1,0660 долара, но отстъпвайки от 6-седмичния връх около 1,0719 долара, достигнат на 17-и януари, докато британската лира се търгува малко над 1,2300 долара, парирайки част от най-мащабното си дневно възходящо движение от 1989 година насам, регистрирано също този вторник (17-и януари), когато паундът поскъпна с близо 3% към 10-дневен връх около 1,2415 долара. В същото време американската валута се търгува около 114,50 йени, отскачайки от вчерашно 7-седмично дъно към 112,57 нивото.

Очакванията за трикратно вдигане на федералната фондов лихва с по четвърт процент през настоящата година продължават да оказват натиск на дълговите пазари, като доходността на 10-годишните книжа се повишава от 2,391% към 2,427%, докато доходността на аналогичните немски книжа - до 0,308% от 0,272%, като дори за кратко достигна едномесечен връх от 0,327%.

#фондови #FTSE100 #CAC40 #DAX #MIB #Stoxx Europe 600

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"