Мей: Великобритания ще се стреми към лидерство в търговията след Брекзит

Мей: Великобритания ще се стреми към лидерство в търговията след Брекзит
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Великобритания се изправя пред период на значителни промени в резултат на решението да напусне Европейския съюз и ще трябва да си извоюва нова роля в света. Това каза премиерката Тереза Мей на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос днес, предаде БНТ.

Според нея Великобритания ще се стреми към нова лидерска роля като силен застъпник за бизнеса, за свободни пазари и за свободна търговия по цял свят, след като се разведе с ЕС.

"Нека да не подценяваме важността на това решение. То означава, че ние трябва да преминем през трудни преговори и да си извоюваме нова роля в света, да приемем, че пътят напред понякога ще бъде труден", посочи тя. 

"Ние сме глобална търговска държава, която се стреми към търговия не само с европейските страни, но и с държави извън пределите на континента, - изтъкна тя. - В основата на нашия план, който обявих в началото на тази седмица, лежи стремежът да сключим смело и амбициозно споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС. Искаме да получим свобода да сключваме нови търговски споразумения със стари приятели и нови партньори по цял свят."

Мей добави, че Лондон вече е започнал обсъждане за бъдещите търговски отношения със страни извън ЕС, като Индия, Австралия и Нова Зеландия. А Китай, Бразилия и страни от Персийския залив са изразили интерес да сключат такива споразумения с Великобритания. 

"Искаме да станем уверена в себе си страна, която отново ще се разпорежда със съдбата си", подчерта британската премиерка. Според нея многонационалните компании "трябва да избягват да мислят в краткосрочен план и да покажат лидерство, за да помогнат за възстановяване на вярата в глобализацията сред хората, които се чувстват отхвърлени от скоростта на икономическите промени. Компаниите трябва да инвестират в хората и в общностите в дългосрочен план".

"Създава се усещане, че някои компании, особено такива, които оперират в глобален мащаб, действат по различни правила от тези за обикновените хора на труда". Те трябва да покажат, че "в този глобализиран свят всички играят по едни и същи правила", подчерта Мей.

#ЕС #Тереза Мей #Великобритания #Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »