Шефът на Федералния резерв на САЩ: Ще наблюдаваме отблизо Тръмп за икономиката на страната

Шефът на Федералния резерв на САЩ: Ще наблюдаваме отблизо Тръмп за икономиката на страната
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън защити централната банка на САЩ като надпартийна институция, подчертавайки, че тя ще реагира на икономическите процеси независимо от краткосрочния политически натиск, предаде БНР. 

Нейното изказване пред Републиканския клуб в Сан Франциско е факт само дни преди новоизбраният президент Доналд Тръмп да встъпи в длъжност след предизборна кампания, в която той многократно обвини Фед и в частност Йелън, че са политически пристрастни в полза на Демократическата партия. 

Йелън посочи, че Федералният резерв ще наблюдава фискалната политика на администрацията на Тръмп и ще предприеме действия, ако тази политика доведе до прекалено силен икономически растеж, който може да причини рязко повишаване на инфлацията. 

Ние ще вземем предвид очакваните промени в икономическата политика и тяхното влияние върху това, което трябва да направим, за да бъде постигната пълна трудова заетост и ниска, стабилна инфлация, както се изисква от нашия мандат, заяви шефът на Фед. 

Трябва да се има предвид, че през миналия месец Джанет Йелън отбеляза, че тя и повечето членове на Фед очакват повишаване на краткосрочните лихвени проценти "няколко пъти годишно" до 2019 година. На заседанието в средата на декември Фед повиши федералната фондова лихва с четвърт процент до диапазон между 0,50% и 0,75%. В прогнозите след срещата американските централни банкери прогнозираха трикратно вдигане на лихвените ставки с по 0,25% през настоящата година и нови повишения през следващата година, което да доведе до достигането ѝ до 2,9% през 2019 година. 

В своята последна реч Джанет Йелън отбеляза, че икономиката на САЩ е близо до постигане на максимална заетост, като в същото време инфлацията се придвижва към заложените от Фед цели. Според нея прекалено дълго изчакване, преди основната лихва да достигне т.нар. "неутрално ниво", може да доведе до риск от "неприятна изненада" по отношение на инфлацията, или до финансова нестабилност, или и до двете. 

Изказването на Йелън беше възприето като потвърждение за предстояща по-агресивна политика на затягане (повишение) на лихвите, допринасяйки за известно възстановяване на долара след неговите загуби на валутния пазар по-рано през настоящата седмица. 

Днес доларът се търгува около 114,70 йени, отскачайки от вчерашно 7-седмично дъно към 112,57 нивото. В същото време еврото отстъпва от 6-седмичния връх около 1,0719 долара, достигнат на 17-и януари, понижавайки се към 1,0650 областта, докато британската лира се търгува малко над 1,2300 долара, парирайки част от най-мащабното си дневно възходящо движение от 1989 година насам, регистрирано във вторник (17-и януари), когато паундът поскъпна с близо 3% към 10-дневен връх около 1,2415 долара.

#Джанет Йелън #САЩ #Сан Франциско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"