Последно сбогом на Барак Обама

Последно сбогом на Барак Обама
Източник: Webcafe.bg
A A+ A++ A

В последната си пресконференция американският президент Барак Обама заяви, че няма да мълчи, ако фундаменталните ценности на Съединените щати бъдат изложени на риск. Той беше категоричен, че ще говори на висок глас за проблеми като дискриминацията, правото на глас, свободата на печата или миграцията, предаде БНТ.

Прощалните пресконференции на американските президенти имат символично значение. В последната си среща с журналистите Барак Обама, обаче, отправи много послания. Той засегна темата за отношенията с Русия, ситуацията в Украйна, израело-палестинския конфликт, връзките с Куба и намаляването на присъдата на редник Манинг.

Барак Обама заяви, че в интерес на Вашингтон и на целия свят между Съединените щати и Русия да съществуват конструктивни отношения с Русия. 

Обама изрази надежда, че приемникът му ще продължи да настоява Русия да ограничи ядрения си арсенал. По думите му Путин до момента не е бил твърде склонен да преговаря по въпроса. Той призова Тръмп да не допуска големите страни да „тормозят" по-малките.

Обама изрази надежда, че приемникът му ще продължи да настоява Русия да ограничи ядрения си арсенал. Той призова още Тръмп да не допуска големите страни да „тормозят" по-малките. 

Барак Обама, президент на САЩ: Нямам да влизам в детайли за разговорите си с новия президент Доналд Тръмп. Но те бяха сърдечни. Продължителни и съществени. Опитах се да му дам най-добрия съвет. Според мен, след като е спечелил изборите с обещания да отмени мои ключови инициативи, най-добре е да следва собственото си убеждение и ценности.

Обама защити и решението си да намали присъдата на редник Манинг - анализаторът от разузнаването, осъден на 35 години за изтичането на 700 хиляди поверителни документа.

Барак Обама не възнамерява да се кандидатира за какъвто и да е пост в близкото бъдеще. Беше категоричен, че дъщерите му нямат намерение да се занимават с политика. 

Белият дом се готви за пристигането на новоизбрания президент. Вече започна преместването на мебелите на семейство Обама. Те ще живеят на няколко мили от Белия дом, в квартал Калорама. 

След церемонията по встъпването в длъжност на новия президент, Барак Обама и съпругата му ще отлетят с хеликоптер за базата Андрюс. Оттам ще отпътуват за почивка в Палм Спрингс в южната част на Калифорния. 

#Барак Обама #Куба #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »