12% скок в потреблението на ток от началото на януари

12% скок в потреблението на ток от началото на януари
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Над 12% е ръстът в потреблението на домакинствата в сравнение със същия период миналата година. Това каза в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, пише 24 часа.

Пикът в потреблението на ток през януари накара министърката и КЕВР да обявят проверки на произволно избрани сметки на битови потребители в трите ЕРП-та.  Всички ние трябва да сме уверени в това, което българските потребители ще платят. Затова се възползваме от законовите си правомощия - на министерството на енергетиката и КЕВР да направим тези проверки, за да сме спокойни какво плащат българските потребители. 

Петкова разговаряла и с шефовете на трите енергодружества. Има принципното им съгласие да бъдат разсрочвани сметките на домакинствата за декември. Те се получават сега, както и за януари, когато има 20-годишен пик в потреблението на електроенергия. От EVN и от "Енерго-Про" са уведомили министърката, че заради снежните бури, навявания и преспи е имало населени места, в които токът не е отчетен в 30-дневния законов период.

Петкова заяви, че как ще бъде разсрочвано плащането на евентуално високи сметки ще бъде предложено всяко от електроразпределителни дружества. За нея било важно, че имат разбиранията на ЕРП-та. 

#потреблението #Теменужка Петкова #ЕРП #EVN

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »