ЕК предупреди за прекомерен дефицит в Италия през 2017-та

ЕК предупреди за прекомерен дефицит в Италия през 2017-та
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) е поискала от Италия да намали бюджетния си дефицит през 2017 година с около 3,4 млрд. евро, за да избегне процедурата за прекомерен дефицит, която може да включва и налагането на глоби, съобщи неназован представител на италианското финансов министерство, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл", предаде БНР.

Настояването е включено в официално писмо на ЕК до италианските власти, което беше публикувано във вторник на уебсайта на финансовото министерство и ще бъде разгледано внимателно. Италианското правителство е в преговори с Комисията и в следващите няколко дни ще реши дали и как да се намеси, добави източникът.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че писмото е част от продължаващия диалог между Комисията и италианските власти. В него се настоява Италия да реагира със списък от конкретни ангажименти до 1-ви февруари, когато Комисията публикува своите зимни икономически прогнози за 2017 година. 

Трябва да се има предвид, че доста често властите в Рим и Комисията се намират в конфликт относно експанзивните бюджетни политики на Италия. Поредно несъгласие може да доведе до допълнително главоболие за новото правителство начело с премиера Паоло Джентилиони, което е изправено пред някои сериозни предизвикателства. 

През миналия октомври италианското правителство одобри бюджет от около 27 млрд. евро, който включва по-високо от очакваното целево ниво за дефицит в размер на 2,3% от БВП с оглед на извънредни разходи, свързани със земетресенията през лятото и мигрантската криза.

През ноември обаче ЕК предупреди Италия, че нейните бюджетни мерки рискуват да нарушат правилата за разходи на единния блок и призоваха Рим да гарантира, че ще изпълни целите на ЕС за намаляване на дълга. 

ЕС въведе през 2013 година по-строги фискални правила за членовете на единния валутен блок в отговор на кризата с държавния дълг, която изложи на риск бъдещето на еврозоната. Основната цел на тези правила е да се задържи публичният дълг в устойчиво и контролирано ниво. Италия е втората страна - членка в еврозоната (след Гърция) с най-голям дълг, надхвърлящ 2,2 трлн. евро. 

В понеделник министърът на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан не изключи възможността за предприемане на коригиращи мерки, които да се съобразят с исканията на Комисията. Падоан цитира дефлацията и лошите пазарни условия като основни причини за трудностите на правителството при ограничаване на държавния дълг. 

EK може да наложи глоба в размер до 0,2% от БВП на дадени страни от еврозоната, които непрекъснато игнорират препоръките на комисията за разрешаване на техните бюджетни проблеми. 

#ЕК #Италия #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »