Рязък скок на лирата в Англия след речта на Мей за Брекзит

Рязък скок на лирата в Англия след речта на Мей за Брекзит
Източник: BEPnews
A A+ A++ A

Британската лира поскъпва рязко на валутния пазар след дългоочакваната реч на Тереза Мей, в която премиерът на Великобритания сякаш потвърди, че няма да настоява страната да остане в рамките на единния европейски пазар, но в същото време обеща, че окончателната сделка с ЕС за "Брекзит" ще бъде представена за одобрение от британския парламент, предаде БНР.

Великобритания няма да иска да остане в единния пазар, тъй като това би означавало въобще да не излезе от ЕС, отбеляза британският премиер, но допълни, че страната ще се опита да спечели колкото е възможно по-голям достъп до него. Тя също така подчерта, че скоро ще приключи времето, в което Великобритания беше един от най-големите донори на средства в бюджета на Европейския съюз.

Нашата страна ще остане близък приятел на ЕС и успехът на съюза е важен за нас. Евентуалните проблеми в съюза няма да са в интерес за Великобритания, посочи Тереза Мей. Премиерът ще търси по-справедлива, по-сигурна, обединена и гледаща навън Великобритания след "Брекзит".

Тя също така посочи, че нейното правителство ще се стреми към "смело и амбициозно" споразумение за свободна търговия с ЕС и ще се стреми да премахне всякакви възможни бариери пред съвместната търговия. Искам обаче да бъде ясна. Това което мога да обещая не означава запазване на членството ни в единния пазар, подчерта британският премиер.

Тереза Мей заяви, че "Брекзит" трябва да означава контрол върху броя на хората, пристигащи от Европа във Великобритания. Според нея обаче, правителството иска да се гарантират правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, както и тези на британците в останалите държави - членки на съюз, при това възможно най-скоро.

Премиерът на Великобритания също така отбеляза, че в интерес на Великобритания ще бъде евентуален поетапен процес на напускане на ЕС и на институциите на съюза.

Въпреки че Тереза Мей потвърди спекулативните очаквания, че нейната страна ще се наложи да напусне единния европейски пазар на свободна търговия, известно като "твърд Брекзит", британската лира бележи солиден ръст на валутния пазар. От една страна инвеститорите отбелязват, че подкрепа за текущото солидно поскъпване на паунда оказва ангажимента на британския премиер да представи окончателната сделка с ЕС за "Беркзит" за одобрение от британския парламент. От друга страна обаче, днешното поскъпване на британската лира се дължи до голяма степен на пазарния принцип: Продавай (паунди) при слухове (за "твърд Брекзит"), купувай (паунди) при факти (при потвърждаване на тези спекулации).

Британската лира поскъпва с цели 2,33% към 10-дневен връх от 1,2350 щатски долара, след като ден по-рано (преди речта на Тереза Мей) паундът се понижи към тримесечно дъно от 1,1987 долара - недалеч от 32-годишното дъно към 1,1800-1,1650 областта, ударено за кратко на 7-и октомври 2016-а година. Това поскъпване на паунда спрямо долара може да се окаже най-солидното еднодневно възходящо движение за британската валута от осем години насам.

В същото време еврото се понижава с 1,5% към петдневно дъно около 0,8659 паунда, отстъпвайки от 10-седмичния връх около 0,8850 нивото, достигнат в началото на търговията в понеделник.

Трябва да се има предвид, че британската лира поскъпна с над 1% още преди речта на Тереза Мей, намирайки подкрепа от по-солидно от очакваното повишение на инфлацията на Острова в края на 2016-а година.

#Брекзит #Тереза Мей #валута

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »