Графенът - най-здравият материал на планетата

Графенът - най-здравият материал на планетата
Източник: Свежа Наука
A A+ A++ A

Минали са 15 години от откриването на графена, ултра тънък лист от въглерод, който се смята за най-силният материал на планетата. Въпреки че е много по-здрав от стоманата, превръщайки го в полезен материал за архитектура, от двумерен графен в триизмерна структура, се оказва трудно. Графенът ‘‘иска‘‘ да си остане двумерен, пише 24 часа.

Това може да се промени, благодарение на екипа от изследователи от Масачузетския технологичен институт. Използвайки компютърно моделиране, учените са разработили нов (в момента безименен материал), с конфигурация подобна на гъба, която е само с 5% от плътността на стоманата и е около 10 пъти по-силна. Това прави и двете изключително леки, но способни д аносят тежки товари-качества, които правят материала идеален за бъдеща употреба в дизайна или архитектурата. „Можем да използваме този материал, като заместител на много материали, използвани в инфраструктурата, като мостове или като заместител на стомана и бетон“, казва Джао Цин, един от учените-изследователи, които са работили за развитието на материала в катедрата за гражданско и екологично инженерство в МТИ.

Тъй като графенът за сега е прекалено скъп и труден за възпроизвеждане, други материали като полимери или метали биха могли да се възползват от gyroid геометрията. Цин планира да експериментира с целулоза и коприна-органични материали с високо съдържание на въглерод. Въпреки че има много изледвания, които предстоят да се направят, Цин мисли, че един ден, материалът graphene-gyroid ще бъда широко използван в инженерството и архитектурата, ососбено в по-устойчиви проекти. Използването на материал, който е много по-лек от стоманата, значително ще намали въглеродния отпечатък върху сградата. „Можем ефективно да намалим емисиите на въглероден оксид“-казва Цин.

#МТИ #иска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »