Скок в цената на златото до 8-седмични върхове преди речта на Мей за Брекзит

Скок в цената на златото до 8-седмични върхове преди речта на Мей за Брекзит
Източник: Lifebg.net
A A+ A++ A

Златото поскъпва към 8-седмични върхове, тъй като инвеститорите отново поглеждат към благородния метал като убежище за техните финанси преди предстоящата днес ключова реч на британския премиер Тереза Мей, фокусирана върху предстоящия "Брекзит". Участниците на финансовите пазари също така изглежда леко притеснени и от вчерашното интервю на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, в което той определи НАТО като остаряла организация за съвместна отбрана и прогнозира, че освен Великобритания, и други страни могат да напуснат Европейския съюз, предаде БНР.

Фючърсите на златото с доставка през февруари нарастват с 1,81% към 1217 долара за тройунция, търгувайки се в нива, невиждани от 23-ти ноември 2016-а година насам.

От известно време насам инвеститорите отново се обръщат към златото с оглед на неговия статут на финансово убежище при наличието на напрежение на останалите пазари, което доведе до негово поскъпване с 1,9% през миналата седмица и до пробив по време на търговията в понеделник над важната психологическа бариера от 1200 долара за тройунция. Според анализатори, ако цената на благородния метал успее да стабилизира над нивото от 1200 долара, това ще бъде знак за задълбочаване на неговото възходящо движение, което стартира точно преди коледните празници, като от тогава насам златото вече поскъпна с около 100 долара.

Подкрепа за поскъпването на златото оказва днешна слабост на щатския долар спрямо останалите основни валути, както и понижението на европейските пазарите на акции преди речта на британския премиер Тереза Мей (от 13:45ч.) с оглед на опасения, че тя ще представи план за т.нар. "Твърд Брекзит", при който Великобритания ще настоява да поемем пълен контрол на своите граници за сметка на загуба на достъпа до единния европейския пазар.

#Брекзит #Тереза Мей #Доналд Тръмп #загуба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »