80 на сто от сирийските бежанци остават в Турция

80 на сто от сирийските бежанци остават в Турция
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Около 20 на сто от пребиваващите в Турция близо 3 млн. сирийски бежанци се очаква да се завърнат по домовете си. Основната маса от около 80 на сто обаче по всяка вероятност ще остане в Турция, заяви на пресконференция турският омбдусман Шереф Малкоч, съобщи БТА.

Той изрази надежда, че на предстоящите мирни преговори за Сирия в Астана, Казахстан, ще бъде отделено нужното внимание за разрешаването на този проблем. Малкоч се позова на данни, огласени от ООН, като припоми, че най-голям брой от изселилите се от Сирия бежанци пребивават в Турция. По думите му турската страна подготвя специален доклад във връзка с проблемите от миграцията. За тази цел се посещават бежанските лагери в страната и се провеждат срещи с неправителствени организации и официалните институции, занимаващи се с тези въпроси, пише 24 часа.

Докладът ще бъде огласен на международен семинар на тема "Международна миграция и мигранти", който ще се състои на 2 март в президентската резиденция в Анкара. Турският омбдусман посочи още, че общият брой на пристигналите в Турция не само от Сирия, но и от други страни бежанци е достигнал 4 млн. души - число, което, както той отбеляза, дори надминава населението на някои европейски държави.

Валията на турския окръг Газиантеп Али Йерликая посочи същевременно, че живеещите в града сирийци се ползват с правата на турски граждани. "От 6 години живеем заедно. Те ползват всички права, които ползват и турските граждани, а именно в здравеопазването, образованието, социалните придобивки и пр.", заяви Йерликая.


#Турция #Сирия #Астана #Казахстан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници