В Турция провеждат референдум за президентската система през април

В Турция провеждат референдум за президентската система през април
Източник: www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

В началото на април ще се проведе референдум в Турция за преминаването към президентската система на държавното управление. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Нуман Куртулмуш днес, предаде БНТ.

Във възможно най-къси срокове трябва да отидем на референдум и най-подходящото време за провеждането му е началото на април, посочи той.

По повод дебата за евентуални предсрочни избори Куртулмуш заяви, че лансирането на подобна теза е неправилно и припомни думите на президента Реджеп Ердоган, според когото само ако парламентът не е в състояние да намери изход, тогава това може да се случи.

Вицепремиерът коментира и бойкота на опозиционната Народно-републиканска партия при обсъжданията на конституционните поправки, и препоръча на депутатите да стоят далеч от позорните сцени по време на дебатите при второто четене, защото с подобно поведение компрометират както себе си, така и Турция.

Днес в 16 ч. местно време започна 3-дневен протест на противниците на президентския модел на управление, организиран в Туитър от депутати от опозицията с призива всички несъгласни с поправките на първите 4 члена на конституцията да се изправят на крака в указаните часове, независимо къде се намират.

#Турция #президентската #срокове #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »