Все по-малко български медици търсят късмета си в чужбина

Все по-малко български медици търсят късмета си в чужбина
Източник: Topnovini.bg
A A+ A++ A

Запазва тенденцията все по-малко лекари и медицински сестри да търсят професионална реализация в чужбина, а същевременно все повече дипломирани лекари продължават своето медицинско образование за придобиване на специалност у нас. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/, пише 24 часа.

През миналата година от МЗ са били издадени 258 удостоверения на български лекари за работа в държави-членки на ЕС. През 2015 г. издадените удостоверения са били 364, а през 2014 г. - 414. Удостоверенията, издадени на медицински сестри през 2016 г., са били 181, през 2015 г - 291, а през 2014 г. - 345. От МЗ припомнят, че промените в Наредба 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, са били направени с цел създаване на привлекателни условия за професионално развитие на медицинските специалисти.

Като резултат е бил облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно целогодишно, при това на трудов договор, а не по силата на договор за обучение, допълват от пресслужбата. За първи път през 2016 г. специализантите са признати от НЗОК като реален партньор при изпълнение на договорите.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »