109 години Българско военно разузнаване

109 години Българско военно разузнаване
Агенция Фокус
A A+ A++ A

На 12 януари 2017г . българското военно разузнаване отбрлязва 109 години от създаването си. На тази дата служба „Военна информация“ - българската служба за сигурност с най-дългогодишна история, отбеляза своя професионален празник, пише агенция Фокус. 

На 12 януари 1908 г., осем месеца преди обявяването на независимостта на България, влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. Секцията е първият специализиран орган за ръководство и водене на военното разузнаване в България. Формирането на военното разузнаване е знаменателно събитие в историята на въоръжените сили на България, продиктувано от необходимостта да се защити териториалната цялост на възстановената българска държава на фона на нестабилната обстановка на Балканите.

Държавното и военното ръководство поставят още в началото на съществуването му отговорни задачи, някой от които имат стратегически характер за страната. Преминало през изпитанията на 4 войни и спомогнало за славните победи на Българската армия, доказало се в условията на различни и нелеки политически и исторически превратности, българското военно разузнаване се е превърнало в незаменим инструмент на държавата за предоставяне на информация, необходима за отбраната и защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Фактите показват, че доброто разузнаване съпътства мощта и просперитета на голям брой държави и допринася за вземане на съдбоносни решения. Историята на военното разузнаване е написана със саможертвата и достойно изпълнения дълг на знайни и незнайни разузнавачи. Военното разузнаване е имало важна роля за защита на независимостта и териториалната цялост на българската държава, както и за утвърждаването й като общопризнат фактор в международните отношения. 

През 1940 г. Разузнавателната секция е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел на Щаба на войската, а през 1947 г. – в Разузнавателен отдел на Генералния щаб (РО - ГЩ). От март 1950 г. РО – ГЩ е Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ - ГЩ). С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявена за официален празник на българското военно разузнаване. През 1999 г. се създава Главна дирекция „Военна информация“ в Министерството на отбраната, а в ГЩ се формира Разузнавателно управление. От 1 януари 2000 г. главната дирекция се трансформира в служба „Военна информация“, пряко подчинена на министъра на отбраната. 
Демократичните промени в страната ни след 10 ноември 1989 г. ускоряват реформирането на военното разузнаване и дейността е приведена в съответствие с новите политически и военни реалности в глобален и регионален аспект. То се изгражда като модерно разузнаване с адекватни на новата среда на сигурност организация и функции и равностойно участие в разузнавателната общност на НАТО и ЕС.

Служба „Военна информация“ е наследник на богата на героизъм и висок професионализъм история и поема ангажимента да развива и надгражда създаденото в една нова, изключително динамична и трудна за прогнозиране геостратегическа среда. Независимо от противоречивите и понякога драматични събития в страната и в международен план, Службата винаги е защитавала суверенитета и интересите на Република България и е отстоявала високите морални ценности, като патриотизъм, чест и готовност за саможертва.
Днес Службата има важно значение в архитектурата на системата за национална сигурност и отбрана на Република България, има изключително важно място в разузнавателната общност на НАТО и ЕС, и е желан партньор за водещите разузнавателни агенции. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »