Временното спиране на износа на ток е превантивна мярка

Временното спиране на износа на ток е превантивна мярка
БНР
A A+ A++ A

Българската електроенергийна система е стабилна и разполага с достатъчно мощност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него временното спиране на износа на ток от утре, разпоредено от министъра в оставка Теменужка Петкова, е проактивна мярка. 

„Това означава, че електроенергийният системен оператор (ЕСО), който е отговорен за стабилността на системата, има възможност, по силата на тази заповед, да реагира моментално, ако наистина възникне дефицит. Лично аз смятам, че няма да се стигне до това. Още повече, че в днешния график се предвижда нетният износ от България да бъде средно 475 MW. Можете да си представите, че това е доста солидна мощност. От Румъния предвиждаме днес да получаваме средно около 200 MW, което означава, че системата в региона се нормализира, така че да се предполага катастрофичен сценарий е излишно. Освен това мярката може да позволи, ако ситуацията внезапно се влоши, нашата електроенергийна система да бъде достатъчен гарант за стабилността на доставките на електроенергия вътре в страната“, коментира проф. Тасев.

Той подчерта, че проблем с газовите доставки за България би могъл да дестабилизира системата ни, но такъв за момента няма, нито има симптоми за потенциална бъдеща криза. 

#електроенергийна система #проф. Атанас Тасев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"