Ще се влиза ли по-лесно с новия формат за приемен изпит в СУ?

Ще се влиза ли по-лесно с новия формат за приемен изпит в СУ?
БТВ
A A+ A++ A

От Софийския университет „Св. Климент Охридски” се надяват, че новият формат на изпитите по български език и литература и история ще стимулира младите хора да се подготвят максимално добре.

Новият изпит по БЕЛ ще се състои от две части – тест и писане на есе. При стария формат кандидат-студентите пишеха т.нар тема. От Алма матер аргументираха новия формат с това, че искат да свалят психологическия товар от завършващите средното училище.

Психологическият товар на един изпит винаги съществува, коментира проф. д-р Ренета Божанкова, заместник-ректор по учебната дейност.

По думите й тестовата работa и подготовката са напълно познати и обичайни за учениците.

Тя подчерта, че без есето положителната оценка от изпита няма да е възможна.

„Колегите са предвидили както да проверят знанията, така и уменията на кандидат-студентите - създаването на цялостен, убедителен, логичен текст и едновременно с това познаване на фактологията и опериране с нея”, обясни проф. д-р Ренета Божанкова.

„В теста има една трета въпроси в областта на литературата, а две трети ще са свързани с езиковата подготовка. Текстът, който трябва да бъде написан, ще бъде основан върху въпрос, зададен на кандидатите, който е свързан с текст, познат или непознат. Текстови компоненти има и в самата тестова част, защото трябва да бъдат показано разбиране на текст – умения за четене и ниво на езикова грамотност”, допълни заместник-ректорът.

По история компонентите са в друго съотношение. Тестовата част ще бъде по-малка като обем, около 20%, а 80% и от тежестта на изпита ще бъдат свързани със създаването на текста, който е основан върху учебния материал.

Правилата влизат от новата кампания, която започва през март

И ученици, и учители смятат, че новият формат ще улесни кандидат-студентите. Някои от зрелостниците обаче изразиха опасенията, че така летвата пада.

Всички ученици се готвят за зрелостните изпити и форматът е много близък до новия формат на изпитите в СУ, разясни учителка по български език и литература от столичното 18-о училище.

Бариерата до момента от дългите съчинения и стресът в момента отпада. Нагласата на учениците ще бъде много по-позитивна, смята тя.

#Софийски университет #изпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »