Най-често пожари стават заради неправилно използване на отоплителните уреди

Най-често пожари стават заради неправилно използване на отоплителните уреди
http://ilindenpres.bg/
A A+ A++ A

Най-честите причини за пожари през зимата са заради неправилно боравене с отоплителни уреди, неизправни такива, както и претоварване на електрическата мрежа.

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ гл. инспектор Стефан Стефанов, началник сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му от началото на годината при битови пожари са загинали шестима души, 10 други са пострадали. Стефанов добави, че най-безопасно е боравенето с централното отопление, като е важно да се внимава при отоплението на твърдо гориво. „Най-чести са пожарите при използването на електрически отоплителни уреди и нагревателни такива, след това са тези, свързани с използването на уреди на твърдо, течно и газообразно гориво.

Само през изминалото денонощие има два инцидента, свързани с бутилки пропан-бутан. В много студените дни хората подценяват възможността да възникне на такъв инцидент. Когато се използват уреди на твърдо гориво, е важно да ни е почистен коминът, от сажди и налепи, да са укрепени димоотводните тръби, в близост до печката да няма горими предмети“, каза още гл. инспектор Стефанов. Той добави, че над 500 пожара са погасени от началото на годината. Гл. инспектор Стефан Стефанов посъветва гражданите да не изпадат в паника в случай на възникване на битов пожари. 

#пожари #отоплителни уреди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »