Български командоси на целогодишни учения с американските въоръжени сили

Български командоси на целогодишни учения с американските въоръжени сили
Източник: Под Тепето
A A+ A++ A

68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив е формированието от Българската армия с най-много международни учения както у нас, така и на територията на страни от Алианса и от инициативата Партньорство за мир, каза пред БТА командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев, пише 24 часа.

Той е категоричен, че фактическото й преминаване от Сухопътни войски на пряко подчинение на Началника на отбраната, което влезе в сила от декември с промяната на закона, няма да наложи оттегляне от нито едно планирано учение, а напротив - ще се разширява техният спектър. По думите му най-много учения и съвместни подготовки бригадата ще има с военни формирования от САЩ и на практика трите батальона и ротите на "Специалните сили" ще тренират с американските си колеги почти през цялата година.

Командосите ще имат три големи участия в два тренировъчни центъра на САЩ, едно участие в учение в Грузия и едно на специалните сили на Балканските страни в Румъния. Отделно са ангажирани в съвместните подготовки с турските специални сили на тяхна територия, подготовка и учение с гръцките си колеги у нас и 6-7 съвместни подготовки с формирования на специалните сили на САЩ на българска територия, каза още ген. Матеев. Българи и американци започват с тренировки на алпийски задачи, а на по-късен етап ще работят на полигон "Црънча", в района на бригадата, в Чешнигорово и в Крумово. Като най-мащабно командирът определи станалото вече традиционно българо-американско учение "Тракийско лято", което тази година ще се проведе на два пъти - "Тракийска пролет" и "Тракийска есен" - съответно през март и октомври.

В него ще участват 37-ма ескадрила на ВВС на САЩ в Европа със самолети С-130, самолети от българските ВВС и батальон от бригадата. Ще бъдат отработвани основни задачи от въздушно-десантна подготовка, обобщи генералът. В програмата на бригадата са планирани и много по-малки учения, сред които е традиционното с морската пехота на САЩ. Успоредно с това бригадата изпълнява и задачи, свързани с противодействие на незаконното навлизане на мигранти в страната, където имаме постоянни задължения и отговорности, добави ген. Явор Матеев. По думите му те ангажират доста личен състав и време, но въпреки това няма да се наложи да отказват или съкратят бойно учение и участие в съвместна подготовка.

В движение бригадата ще се адаптира към стандартите на специалните сили на НАТО, ще работят по разпределяне на вече самостоятелния си бюджет. Сред най-новите ангажименти командирът посочи работата със специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, които ген. Матеев представи като много важни, тъй като става въпрос за неутрализиране на терористични заплахи. Продължава и съвместна им подготовка с морския разузнавателен отряд. Ген. Матеев подчерта, че личният състав не е комплектован на 100 процента и имат нужда от хора. Той е предложил набирането на военнослужещи за бригадата обаче да бъде по по-различен начин - от средите на военнослужещите от останалите видове въоръжени сили, а не сред цивилни. Това е наложително, тъй като по думите му, в специалните сили изискванията за физическата подготовка и медицинските прегледи са по-високи заради парашутната годност. С обнародването на промените в закона през декември тази година 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив излезе от Сухопътни войски и мина на директно подчинение на Началника на отбраната на Българската армия. Целта на командването на военното формирование е периодът на адаптиране да бъде максимално кратък. Ген. Явор Матеев не изключва да има трудности, тъй като това е съвсем нова структура в рамките на Българската армия и предстои да се решават доста административни задачи.

"Това е огромна стъпка напред в развитието на Специалните сили, като по този начин се приближаваме до съвременните армии в световен мащаб, категорично и в НАТО, където Силите за специални операции са отделен елемент от въоръжените сили. Присъствието на отделни, разпарчетосани елементи от различните видове въоръжени сили затормозява функционирането на специалните сили и правилното им използване", твърди командосът. Според него целта е максимално използване на ресурса и възможностите на Специалните сили. В момента с тези решения в голяма степен ще се опитаме да покрием световните стандарти и да функционираме като Специални сили, добавя ген. Явор Матеев. Подготовката за новата 2017 година беше открита в тържествена обстановка в 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив. Пред строя на личния състав командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев направи кратка равносметка на изминалата година. За 2017 г. се спря на основните предизвикателства, цели и задачи за решаване пред личния състав и командването на бригадата.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"