ФБР: Путин е разпоредил кибератаките на изборите в САЩ

ФБР: Путин е разпоредил кибератаките на изборите в САЩ
Източник: Аргументы и Факты
A A+ A++ A
Руският президент Владимир Путин е разпоредил "кампания за оказване на въздействие" през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернен кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това се посочва в огласен снощи декласифициран доклад на американското разузнаване, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА, пише 24 часа.
 
"Нашата оценка е, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ", пише в документа. "Освен това според нас Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада." Също така заключваме, че Путин и руската държава са имали стремеж да допринесат за шансовете за победа на избрания президент Тръмп, където и когато това е било възможно, като дискредитират държавния секретар Клинтън и публично я поставят в по-неизгодна позиция от него", пише още в документа. Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите.
 
Като мишени на операцията са били набелязвани хора, свързани и с двете големи политически партии в САЩ, пише още доклада. Според документа с "голяма увереност" може да се заключи, че ГРУ е използвало тези посредници, за да разпространява "придобити при кибероперации данни за американски жертви публично, както и чрез специални податки към медии и Уикилийкс". В документа се посочва още, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове. Докладът е изготвен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ. Действащият американски президент Барак Обама е бил запознат с констатациите в класифицирана версия на доклада в четвъртък, а избраният, Доналд Тръмп, вчера, посочва ДПА.
 
Руският президент Владимир Путин не е от "нашия отбор". Това заяви американският държавен глава Барак Обама в призив към своя приемник на поста Доналд Тръмп, след като по-рано беше огласен разузнавателен доклад с констатации за намеса на Москва в американските избори в полза на Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Едно от нещата, които ме безпокоят, са всички тези коментари в последно време, било то на републиканци, експерти или умели коментатори, които сякаш имат повече доверие на Владимир Путин, отколкото на свои сънародници американци само защото тези сънародници са от Демократическата партия. Това не бива да е така", каза Обама.

#Владимир Путин #САЩ #Доналд Тръмп #Барак Обама #Хилъри Клинтън #ФБР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »