Депутатите приеха емитирането на 950 млн. евро

Депутатите приеха емитирането на 950 млн. евро
След първото гласуване депутатите приеха закона веднага и на второ четене. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Със 101 гласа „за“, 34 „против“ и 12 – „въздържали се“, депутатите в Народното събрание приеха законопроекта на второ четене за емитиране на еврооблигации за 950 млн. евро за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на по-предишното правителство.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след първото гласуване предложи депутатите да подкрепят законопроекта веднага и на второ четене, което те приеха, предаде БГНЕС.

Преди гласуването от ПГ на „Коалиция за България“ заявиха, че са против емитиране на облигационния заем, „Синята коалиция“ се обявиха „за“, а ДПС се въздържаха.

„Днес ни се предлага една на вид рутинна операция и ще обясня защо имам задръжки спрямо нея“, посочи по-рано депутатът от КБ Пламен Орешарски.

„През последните три години бяха изхарчени над 3 милиарда лева от фискалния резерв и имаме дълг от още 3 милиарда лева – общо около 6 милиарда лева бяха похарчени безцелно, не бяха използвани за целеви програми с антикризисен характер“, посочи той.

„Опитваме се да хванем последния влак – дано успеем“, допълни бившият финансов министър.

Според него дългът ще продължи да расте с увеличение на лихвите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова му отговори:

„Не съм съгласна, че излишъкът е изхарчен за покриване на дефицити, вместо да бъде използван за този падеж през 2013 г. Вашето управление през 2006–2007 г. достигна много по-висок структурен дефицит, харчихте повече пари от излишъка“, посочи тя.

Орешарски не остана длъжен и намекна за прояви на агресивно невежество от страна на сегашното управление.

Това не е увеличаване на дълга, а рутинна операция, и не могат да се намерят аргументи против решението да не се подкрепи, заяви позицията на сините Иван Костов.

„Считаме, че фискалният резерв, създаден през 1997–98 г. като буфер, който да помага на страната и да посреща извънредни дефицити на бюджета, е добра, реализирана идея“, продължи той.

Ако преживяваме криза от четири години няма начин да не възникнат извънредни дефицити и от тази гледна точка функцията на резерва е да ги компенсира“, аргументира се синият лидер.

Костов призова БСП да не правят кампания срещу това, защото такова отношение е незряло и неинтелигентно.

България има нужда от подобна сделка, това е най-приемливият подход, посочи в изявлението си Алиосман Имамов от ПГ на ДПС.

„За съжаление не беше предвиден вариантът част от фискалния резерв да бъде съхранен, запазен за тези плащания в началото на 2013 г.“, отбеляза той.

Според него не е сигурно, че тази сделка не увеличава дълга. Това ще може да се каже след приемането на сделката, подчерта депутатът.

Неговото мнение е, че вземането на решение за подобна сделка се основава на изключително задълбочени процеси, повечето от които са случайни, основаващи се на вероятности.

„Има основание за въздържание от подкрепа и това са липсата на каквито и да е гаранции, че тази сделка ще бъде успешна. Запазваме правото си да анализираме тази сделка, след като тя стане факт, да кажем нашето окончателно мнение“, заяви още Имамов.

#Народното събрание #еврооблигации #Менда Стоянова #Коалиция за България #КБ #Пламен Орешарски #ДПС #Синята коалиция #Иван Костов #БСП #фискален резерв #Алиосман Имамов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"