Борисов: България не е съгласна за географско понятие в името на Македония

Борисов: България не е съгласна за географско понятие в името на Македония
Според премиера варианти като „Северна Македония“ са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от България попадат в това наименование. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви по ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти като „Северна Македония“ са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от България попадат в това наименование.

Това пък е предпоставка за териториални претенции към България, смята Борисов, цитиран от „Фокус“.

„При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски“, тълкува премиерът.

Неотдавна Борисов заяви, че „нямаме по-братски народ от македонския“ и че ще бъде „грешка към историята е да им пречим“ да влязат в ЕС.

Името на Македония от 1991 г. е обект на спор между Скопие и Атина, която блокира международното й признаване под това име, тъй като го смята за част от собственото си национално историческо наследство.

Преди около година тогавашният гръцки външен министър Димитрис Друцас заяви, че за Атина са приемливи имена с географско определение, като „Горна Македония” или „Северна Македония”.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич, българският премиер заяви в петък, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и със спрягания за министър-председател досегашен президент Борис Тадич.

Антинатовските, но проевропейски настроения на западните ни съседи, според Борисов, не са проблем.

Той още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

#Бойко Борисов #премиер #Македония #България #Благоевград #Скопие #Атина #външен министър #Сърбия #Томислав Николич #Борис Тадич #ЕС #президент #министър-председател #избори #Западните Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »