35% от българите „за” легална проституция

35% от българите „за” легална проституция
A A+ A++ A

35% от българите подкрепят легализирането на проституцията в България, заяви социологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Петя Кабакчиева, позовавайки се на социологическо проучване.

Проституцията не представлява обществена опасност, факт е, че се търси и се показва, че има нужда от тази професия, коментира Кабакчиева, цитирана от БГНЕС.

Мнението на доцента беше изказано по време на дебат, посветен на политики за регулиране на проституцията и трафика на хора.

Според представени по време на дискусията данни в България проституцията годишно генерира около 1.3 млрд. долара.

„Аз съм „за“ легализацията на проституцията. Ние вече сме общество на удоволствието, не виждам защо, ако някой доброволно реши да продава тялото си и уменията си, това да не се случва“, обяви доц. Кабакчиева.

По думите й трябва да се гарантира нормален статут на тази професия като на всички други, защото по този начин ще се гарантира и безопасността на хората, които се занимават с това.

„Всяка дейност, която се извади на светло, е по-добре, отколкото да остане на тъмно. Възможно е това да намали дори ефектите на организираната престъпност“, каза още университетският преподавател.

Кабакчиева се позова и на проучване, което показва, че 35% от запитаните подкрепят легализацията на проституцията в България.

Всяка репресия, ако не защитава позитивни правни регламентации, се превръща в самоцел, каза Ралица Илкова, преподавател по наказателно право.

Понастоящем в Наказателния кодекс проституцията не е инкриминирана. Схващането, че не е възможно тази услуга да се предлага легално, е остаряло, заяви Илкова.

„Остаряло е и схващането, че приходите от тази дейност захранват само сивия сектор и не е възможно проституиращите да придобиват социални права. Това е дискриминация, уместно е възможно най-скоро да започне дебат за легализацията на тази професия“, подчерта тя.

Преподавателят поясни, че в никакъв случай не трябва да се регламентира предлагането на сексуални услуги от малолетни или непълнолетни лица или чрез склоняване на лицата.

Жените, които се занимават с проституция доброволно в България, веднага стават жертва на рекет, каза юристът Наташа Добрева.

По думите й необходимостта от откъсване на проституцията от организираната престъпност е приоритет във всяка страна, в която тази дейност е легализирана. Те се водят от основен мотив – борба с експлоатацията и трафика на хора.

Целта на легализацията в България трябва да бъде да работят независимо и индивидуално, като се откъснат от влиянието на организираната престъпност, допълни Добрева.

Според представената от нея информация около 10% от проституиращите в страната не са под влияние на организираната престъпност.

#Софийски университет „Св. Климент Охридски" #България #Наказателния кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"