ИК на САЩ потвърждава победата на Тръмп на президентските избори

ИК на САЩ потвърждава победата на Тръмп на президентските избори
Източник: България 24
A A+ A++ A

Членовете на Избирателна колегия на САЩ се събират днес, за да гласуват кой да е новият президент на САЩ. Те би трябвало да изразят волята на щатите, които представляват и формално да потвърдят победата на Доналд Тръмп на изборите на 8 ноември, пише "Дневник".

Преди шест седмици той изгуби от Хилъри Клинтън с близо 2 милиона гласа, но спечели достатъчно членове на колегията от 538 души. Във всеки щат те съответстват на броя на конгресмените и сенаторите, които местните избиратели изпращат във федералния Конгрес във Вашингтон, а за федералният окръг Колумбия са определени трима, тъй като той няма свои представители в парламента на САЩ.

По принцип би трябвало електорите да гласуват според резултата от народния вот в щата си, но няма правило, федерален закон или текст в Конститцията, които да ги задължават да постъпят така. Почти винаги те отразяват този резултат, но този път един от електорите – републиканец от Тексас – обяви, че няма да гласува за Доналд Тръмп, предаде 24 часа.

Той се позовава на заръката Избирателната колегия да прецени дали кандидатът е наистина квалифициран за президент на САЩ, дали не е демагог и дали е независими от чуждо влияние. Кристофър Супрундек заяви, че предвид всичко, което е казал и направил Тръмп по време на предизборната кампания и съмненията за руско влияние върху изборите в негова полза той ще разделя, а няма да обединява нацията и поради това колегията би трябвало да не санкционира победата му.


#САЩ #Доналд Тръмп #Хилъри Клинтън #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"