Последна среща на върха в Брюксел за годината

Последна среща на върха в Брюксел за годината
Източник: Novinite.EU
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел на последната за годината среща на върха. Кризата с мигрантите, отношенията с Русия и сигурността в региона са сред очакваните теми на заседанието. България ще бъде представена от премиера в оставка Бойко Борисов, предаде БНТ.

Миграцията, сигурността, удължаването на санкциите срещу Русия и Брекзит са сред основните теми в дневния ред на срещата на върха в Брюксел. Европейските лидери ще разгледат прилагането на споразумението между Турция и ЕС за миграцията. Няма да бъдат разглеждани обаче въпроси. свързани с присъединяването на Турция към Евросъюза. Само преди дни Австрия категорично се обяви за замразяване на преговорите с Анкара заради правителствените репресии среду опозицията и медиите.

С голям интерес в Брюксел се очаква и удължаването на санкциите срещу Русия. Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за удължаване на рестриктивните мерки срещу Москва заради кризата в Източна Украйна и липсата на напредък в прилагането на споразумението от Минск. Европейските лидери ще обсъдят и глобална стратегия в областта на сигурността и отбраната. В началото на месеца Европейската комисия предложи създаването на общ европейски фонд за отбрана, който предвижда страните да могат да купуват заедно скъпо военно оборудване.

В рамките на срещата на върха ще се състои и неформална вечеря на европейските лидери, на която британският премиер Тереза Мей не е поканена. Целта на срещата е да се определят по-нанатъшните действия на 27-те страни във връзка с процеса на излизане на Великобритания от ЕС.

#Бойко Борисов #Русия #Брюксел #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »