Валентин Златев: Липсва контрол върху 7000 бензиностанции

Валентин Златев: Липсва контрол върху 7000 бензиностанции
kanal3.bg
A A+ A++ A

Разпространяваната теза за монопол в пазара на горива е абсолютно несъстоятелна. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на изслушването му във временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 година, пише Агенция „Фокус”. „Съгласно информацията, с която разполагаме от Агенция „Митници”, в пазара на горива в България, около 60%, се извършва снабдяване от вътрешен производител и 40% от внос”, коментира Златев и поясни, че регистрираните рафинерии в България са 4. 

По време на изказването му стана ясно, че в страната има около 2500 бензиностанции, регистрирани в Националната агенция по приходите и около 7000 ведомствени бензиностанции, върху които липсва достатъчен контрол. 
Очевидното увеличение на данъците и относително константното потребление и събираемостта на данъци индикират рязко увеличение на сивия сектор. Според доклада на Министерството на финансите от 2015 година, който беше официално публикуван на сайта, всеки трети литър употребен газьол е без платени данъци. Щетите за фиска възлизат на 1.200 млрд. лева”, заяви още Златев. 

Той коментира и по-ниските цени на горивата в бензиностанциите на Веселин Марешки. „Кой може да гарантира в Република България, че държавата е защитила своя интерес, защото държавата получава най-голямата част от приходите от горива във вид на акцизи, както и че върху горивата, които той продава, се плащат всичките акцизи и ДДС. При условие, че останалите разходи не могат да бъдат съкратени в такъв обем, остава да е за сметка на данъците. Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава, той не е проблем на Българската петролна и газова асоциация”, заяви Златев. 

От изказването на Златев стана ясно, че асоциацията подкрепя приемането на отделен закон за пазара на горивата и участниците в него. 

Малко ли политици слушате да казват, че има картел всеки ден по телевизията. Това е нередно. Това коментира пред журналисти Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), след заседанието на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 година, пише Агенция „Фокус”. „След като преди 2 години КЗК излезе със заключение, че няма такъв картел, само след 6 месеца започва работа по същата тема. Дали е натиск, когато едни политици всеки ден говорят, че има картел?”, попита Златев.

Във връзка с изнесената информация по време на заседанието на комисията, че съществува доклад на прокуратурата, според който може да се манипулира Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), Златев заяви: „Докладът е на база на нашата жалба до главния прокурор на Република България за съмнение във функционирането на системата БАЦИС и от месец май има негово разпореждане за извършване на подробна проверка. Има заключение по проверката, не мога да коментирам нищо, което касае доклада, защото е засекретен. Казах, че ние имаме съмнение че се извършват такива неща. Впечатлението ми от доклада е, че те се потвърждават”.

На въпрос къде по веригата могат да се извършват манипулации, той отговори: „Навсякъде. От пристанището, т. нар. митнически склад, по пътя, през фиктивните фактури по ДДС на художници, артисти и така нататък, навсякъде по веригата”. 

#монопол #горива #Валентин Златев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"