„Вашингтон таймс“: САЩ често изповядва "стабилност" за своя цел на външната политика, но не се обляга на факти

„Вашингтон таймс“: САЩ често изповядва "стабилност" за своя цел на външната политика, но не се обляга на факти
http://www.united-states-flag.org/
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар Дийн Ачисън нетактично проповядваше, че "Съединените щати бяха локомотива на човечеството, а останалата част от света беше последния вагон." Върховната арогантността на разделението на секретаря не създаде никакви приятели, а безкрайни врагове. По този начин са били измисляни евфемизми за прикриване на скрития мотив на външната ни политика. Власт в името на властта е твърде сурово и отблъскващо, пише БГНЕС.

Ачисън и неговите кохорти в началото на Студената война бяха заблудени с убеждението, че САЩ се радват на монопол върху свързващата с ангелите и просветлението ДНК по света. Те са били еднакво заблудени с убеждението, че сме били обременени със задължението да бъде лидер на света, за да насочваме делата на други народи както диригент дирижира оркестър.

Но това не е нищо ново под слънцето. От самото начало народите са се коронясвали за избран народ, за да оправдаят задоволяването на хормоналното си желание за власт и господство. Нарцисизмът на видовете ни заслепява за тази грозна истина за нашите първични пориви.

Самоопределянето като висша раса, желаеща да покори света, обаче, е било лоша форма след падането на Третия райх. В предишните времена, империи безсрамно са разтръбявали външна политика на силните да правят това, което могат и слабите да страдат така, както трябва. Днес народите измислят благозвучни обяснения за световно господство.

В САЩ, например, често се изповядва "стабилност" за своя цел на външната политика. Но този подход не се обляга на факти. Той се нарежда по смехотворност до осъждането на анексирането на Крим от Русия след инвазията на САЩ в Ирак, оправдана с митичните оръжия за масово унищожение на Саддам Хюсеин. Държавният секретар Джон Кери порица Русия без притеснение: "Ти просто недей да се държиш през XXI век според модата от XIX век за нахлуване в друга страна въз основа на напълно изфабрикуван претекст."

Съединените щати хронично подклаждат нестабилност след Втората световна война. Ние инфилтрирахме бунтовници в Източна и Централна Европа и на Балканите, за да свалят или да отслабят комунистическите правителства. ЦРУ предоставяше паравоенна подкрепа на Далай Лама и Тибет срещу комунистически Китай в продължение на десетилетия до посещението на президента Ричард Никсън през 1972 г.

ЦРУ свали демократично избрания премиер на Иран Мохамед Мосадък през 1953 г. в полза на корупмпирания мегаломан шах Мохамед Реза Пахлави. Свалянето в крайна сметка предизвика иранската революция от 1979 г. и добирането до властта на аятолах Хомейни. Иран вече е заклет враг, спонсорираща тероризма държава, както и намесващ се в делата на Бахрейн, Ливан, Сирия, Йемен и Ирак.

ЦРУ свали президента на Гватемала Джакобо Арбенс през 1954 г. Това постави началото на продължило десетилетия военно управление на геноцид и вътрешните конвулсии. Днес насилието на бандите в Гватемала, което породи прилив на бежанци в САЩ, може да се проследи обратно до нашата интервенция и нейните последици.

Опитът на ЦРУ за сваляне на Сукарно в Индонезия през 1958 г. се провали. Втори опит успя през 1965 г., което предизвика неизразима кървава баня, описана във филма „The Act of Killing”.

Опитът на ЦРУ за сваляне от власт на Фидел Кастро в Куба през 1961 г. бе последван от няколко опита за убийство в “Операция Мангуста“. Бяха засети семената на Кубинската криза от 1962 г..

Ние хвърлихме 300 милиона тона касетъчни бомби по време на тайната война в Лаос, което превърна нацията в пустош.

През последните години САЩ подкрепиха бунтовници, борещи се с режима на сандинистите в Никарагуа. Ние подкрепихме насилственото отделяне на Косово от Сърбия. Ние подкрепихме насилственото отцепване на Южен Судан от Судан. Предишните племенни зверства днес клонят към геноцид.

Ние създадохме хаос в целия Близък изток, Северна Африка и Южна Азия с нашите войни в Либия, Сомалия, Йемен, Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан, и срещу „Ал Кайда“ и Ислямска държава (ИД) в световен мащаб.

Ние помогнахме при свалянето на украинския президент Виктор Янукович, което предизвика анексирането на Крим от Русия и де факто раздели Украйна.

За да са сигурни, САЩ поддържат стабилност, когато тя засилва нашия апетит да контролираме света. Нашата външна политика е пълна с подкрепа за диктаторски или тиранични правителства като това на Сомоса в Никарагуа, на Пиночет в Чили, на генералите в Аржентина, на царете на Саудитска Арабия, или на Али Абдула Салех в Йемен. Обединяващото темата дали се иска стабилност или нестабилност, е властта в името на властта, подхранвана от арогантността на избрани хора.

Сред шоумените във външната политика бившите държавни секретари Хенри Кисинджър и Хилари Клинтън може да бъдат използвани за допълнително доказателство. Кисинджър подкрепи насилственото сваляне на избрания президент на Чили Салвадор Алиенде в полза на носещия смърт и убийства диктатор Аугусто Пиночет. Той обясняваше като даскалица, мъмреща ученици: "Аз не виждам защо трябва да не правим нищо и да позволим страната да стане комунистическа поради безотговорността на собствения си народ."

Хилари Клинтън беше също толкова надменна при провеждането на палестинските избори през 2005 г., които доведоха на власт „Хамас“: "[а] ко ще настояваме за избори, ние би трябвало да сме се убедили, че сме направили нещо, за да се определи кой ще спечели."

Не затаявайте дъх заради каквато и да е промяна на външната политика от новоизбрания президент Доналд Тръмп. Властта в името на властта ще остане на седлото.

Брус Фейн, Вашингтон таймс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »