Ангела Меркел: Тези избори ще бъдат по-трудни след националното обединение” през 1990 г.

Ангела Меркел: Тези избори ще бъдат по-трудни след националното обединение” през 1990 г.
http://www.macleans.ca/
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел в неделя заяви, че ще търси четвърти мандат на изборите догодина, за да защити демократичните принципи пред лицето на засилващи се заплахи в страната и в чужбина.

Предричайки своята най-трудна предстояща кампания, Меркел заяви, че силите на популизма, както и несигурността създадена от изборните триумфи на „Брекзит“ и Доналд Тръмп означават, че тя има „дълга да служи на моята страна“, пише БГНЕС.

„Изправени сме пред борби в Европа и в международен план за нашите ценности и интереси и, опростено, за нашия начин на живот“, каза пред репортери Меркел в централата на нейната партия Християн-демократически съюз (ХДС). “Тези избори ще бъдат по-трудни, отколкото когато и да е преди, поне след националното обединение” през 1990 г., добави тя, имайки предвид силната "поляризация на обществото ни".

Меркел, най-дълго заемащия лидерски пост държавник в ЕС, заяви, че тя "безкрайно" е претегляла избора си и знае, че в "отчетливо трудни, дори несигурни времена" много лидери търсят в нея източник на стабилност. "За мен наистина е чест, но също така намирам за гротеска и дори за абсурд", че някои коментатори предположиха, че тя трябва да бъде считана за новия „лидер на свободния свят“, каза тя.

Пред германския телевизионен канал ARD тя заяви, че ще търси „силна Европа“ след като Великобритания гласува да напусне съюза.

Меркел приключи продължилите месеци трескави спекулации като казана лидерите на ХДС, че ще се кандидатира отново, решение, което те посрещнаха с "гръмотевични аплодисменти", заявиха пред АФП източници от нейната партия.

Тя управлява най-голямата икономическа сила в Европа, в която не действа ограничение за срокове, от 2005 г. насам.

С друг пълен четиригодишен мандат, за който социолозите казват, че е вероятно тя да спечели, ще бъде изпреварен следвоенният рекорд на определяния като неин ментор Хелмут Кол, който беше начело на правителството по време на падането на Берлинската стена през 1989 г.

Меркел е първата жена, най-младата личност и единственият кандидат, който израсна в комунистическата Източна Германия, която ще ръководи обединена Германия. Дъщеря на пастор и с образование на физик, Меркел е популярна сред германците, които гледат на нея като на честен и прям човек и като на правилния човек по време на криза. Все пак нейното решение да позволи пристигането на над един милион желаещи убежище през последните две години намали подкрепата за нея. Това също така възроди крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия (АГ), която се възползва от широко разпространеното безпокойство от миграцията.

Независимо от това, наблюдатели заявиха, че последните сеизмични промени в световната политика вероятно ще подтикнат традиционно нежелаещите рискове германски гласоподаватели обратно в нейните ръце.

„Меркел е отговорът срещу популизма в нашето време“, каза премиерът на Саксония Станислав Тилич от ХДС, приветствайки кандидатурата й. „Като цяло тя е анти-Тръмп“, каза той пред вестникарската група „Редакционснецверк“. Повече от половината електорат – 55% - искат Меркел да остане на поста, което е увеличение в сравнение с 42% през август, показва проучване на общественото мнение във в. „Билд ам Зонтаг“.

Докато светът се подготвя за потенциално радикални промени при ръководството на САЩ от Тръмп, Великобритания се бори с проблемите в резултат на гласуването за „Брекзит“, а Франция е изправена пред президентски вот през май, на който може да се види как крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен грабва победата.

Подчертавайки относителната си сила, Меркел събра напускащия президент на САЩ Барак Обама и лидерите на Великобритания, Франция, Испания и Италия своя кабинет за разговори в петък относно борбата срещу тероризма, климатичните промени и стратегическата заплаха от Русия.

Обама похвали Меркел като "изключителен партньор", добавяйки, че ако "аз бях германец и трябваше за гласувам, можеше да я подкрепя."

С опасенията поради бежанската политика на Меркел бяха обяснени низ от изборни поражения за ХДС в провинциални избори и предизвикаха открит бунт от неговата баварска сестринска партия ХСС, която изискваше строга горна граница на входящите лица, търсещи убежище.

Проучване от неделя показа, че 33 процента от германските гласоподаватели подкрепят консерваторите на Меркел, което е с девет пункта по-малко в сравнение с последните национални избори през 2013 г.

Лявоцентристката Социалдемократическа партия (ГСДП), младши партньори във "великата" коалиция на Меркел, е на второ място с 24 процента.

АГ и опозиционните Зелени бяха рамо до рамо съответно с 13 и с 12 процента според проучване на независимия изследователски институт Emnid.

Все още не е ясно кой ще носи знамето на ГСДП в надпреварата, доколкото партийният лидер Зигмар Габриел може да се изправи срещу предизвикателство от страна на президента на Европарламента Мартин Шулц.

Интернет изданието „Шпигел онлайн“ каза, че ХДС ще трябва да „мотивира и мобилизира“ привържениците си, които може би са засегнати от „умора от Меркел“.

"Въпреки че в Германия не се вижда поява на Тръмп, САЩ показаха, че невъобразимото може да стане реалност", гласи написаното.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »