СГП повдигна обвинение на Овчаров за сделките по АЕЦ "Белене" (обновена)

СГП повдигна обвинение на Овчаров за сделките по АЕЦ "Белене" (обновена)
Източник: Спътник
A A+ A++ A

 

Прокуратурата в София повдигна обвинение на Румен Овчаров за АЕЦ „Белене”, предаде БГНЕС.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров. 

Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”.

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев. Очаквайте още подробности. 

От прокуратурата съобщиха, че СГП е привлякла като обвиняем Румен Овчаров за престъпление по чл. 219, ал. 4, във вр. с ал. 3 и във вр. с ал. 2 от НК.

Началното обвинение се отнася за това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро.

Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай. На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира неговото изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

През лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през есента на същата година. "Росатом", убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране и твърда цена от 6,3 млрд. евро. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на финландска „Фортум” и френската „Алтран”, като по този начин изпълниха едно от исканията на първия кабинет Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

На 16 септември България пое ангажимента да плати на Русия 400 милиона евро за АЕЦ „Белене”. Това стана ясно след провелата се среща на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

На 27 септември се проведе телефонен разговор между президента Владимир Путин и тогавашния български премиер Бойко Борисов. В него последният е информирал стопанина на Кремъл, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт”.

На 28 септември народните представители окончателно одобриха Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК в размер на 1 млрд. и 270 млн. лв. Тези пари трябва да бъдат използвани за погасяване на задълженията на компанията към руската страна.

Същия ден бе публикувана и позицията на адвокатите от "White and Case". От нея става ясно, че евентуално обжалване на арбитражното решение по делото би имало малък шанс за успех и в крайна сметка би струвало още пари на страната ни.

#Белене #Румен Овчаров #СГП #Росатом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »