Даниел Кадик: Защо ГЕРБ загубиха катастрофално?

Даниел Кадик: Защо ГЕРБ загубиха катастрофално?
БГНЕС
A A+ A++ A

Много съм изненадан, че Бойко Борисов наистина реши да подаде оставка. С това още повече дестабилизира политическата система в страната, особено сега във времената на конфликти и когато хората очакват лидерство.

Сега мандатът на сформиране на правителство се връща на БСП, това обаче ще е много трудно и смятам, че вървим към предсрочни избори най-късно през май 2017 година. Това ще са третите предсрочни избори от 2013 година и това само по себе си предизвиква въпроса, доколко полезни ще са те за българския народ. Как хората да очакват разрешаване на проблемите, какви перспективи могат да имат, след като политическото ръководство се сменя така често, пише БГНЕС.

Допускам, че Бойко Борисов отново ще се кандидатира за премиер и целта му е да бъде на власт при българското председателство на ЕС. Това може де е бил един от мотивите му да заложи на слаб кандидат на президентските избори. Дава се възможност на Борисов да напусне управлението, да остави страната в нестабилно състояние и да се върне отново на власт, както бе през 2014 година с обещанието, че нещата ще станат по-добри.

Защо ГЕРБ загубиха катастрофално?

Мисля, че първата причина е в избора на кандидата, и втората е в това, че самата партия ГЕРБ не беше сигурна защо точно избира Цецка Цачева. Не бяха 100 процента сигурни защо са номинирали точно този кандидат. Тя е доста по-слаб кандидат, особено в сравнение с Румен Радев. Проследявайки дискусиите в социалните медии, тя не бе взета на сериозно като кандидат, те по-скоро й се подиграха, не виждаха в нея нищо, с което тя да представлява България.

ГЕРБ разчиташе по-скоро на това, че тя е избор на Бойко Борисов, че той я смята за подходяща. Идеята му, че Цачева ще ръководи държавата като майка на нацията, не беше достатъчна. За президентския пост хората очакваха лидер, каквато тя не е, и поради тази причина беше трудно тя да спечели вота. Не може по този начин да се води борба за пост, който изисква лидерство. 

Даниел Кадик, директор на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман". 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »