Младите българи, насочили поглед към бригадите в САЩ, не се плашат от Тръмп

Младите българи, насочили поглед към бригадите в САЩ, не се плашат от Тръмп
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

Младите българи, насочили поглед към бригадите в САЩ, не се плашат от възгледите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, относно миграцията, предаде репортер на БГНЕС.

Новоизбраният президент едва ли ще може да изолира Америка. Тръмп не е много приятелски настроен към миграните, но не мисля, че ще може чак до такава степен да ограничи нещата, заяви пред БГНЕС Любо, който учи архитектура в УАСГ и има намерение да ходи на бригада в САЩ. Според него, все пак, с една идея може би бригадите ще се ограничат, но интересът към тях няма да спадне със сигурност."Малко или много се очакваше да изберат Тръмп. Нещата няма да се променят толкова много. Тръмп не е роден за политик, но е роден за бизнесмен”, смята Любо.

„Ходил съм преди една година и бях изключително доволен в Ниагара Фолс, Ню Йорк. Беше супер красиво, супер яко си изкарах, запознах се с много хора. Запазвам си варианта да се върна на същото място, но мога да потърся и някое по-топло място на юг. Най-ценното за мен бяха контактите, нови хора, нова култура, обиколки на много места, практикуване на английския език”, каза още студентът.

Ради Анастасов, пък, който е студент в Техническия университет в София, специалност „Мехатроника”, е на мнение, че в момента е много несигурно и няма как да знае в каква посока ще тръгнат нещата, относно бригадите заради политиката на Тръмп за миграцията. „Трябва да мине време, за да се разбере какво ще стане, дали ще изпълни обещанията си или ще се откаже от тях. Още е прекалено рано”, заяви Ради, който е проследил е президентския дебат в САЩ, защото, според него Америка е супер силата на света и е важно. „Особено в последно време с напрежението между тях и Русия. По-хубаво да е някой, който не би ескалирал напрежението”, убеден е той.

Засега студентът прочува нещата за бригада в САЩ. „Нищо не е сигурно може да се случи нещо и да нямам възможност да замина, но все пак се интересувам. Искам в Америка, там ми е интересно. В Европа всеки ходи, защо да не пробвам някъде на по-различно място. Не съм много сигурен какво е мнението ми за Доналд Тръмп. Трябва да изчакам да поеме поста официално, за да видим дали ще направи това, което беше обещал. Предполагам, че ще се откаже, защото са прекалено решения и вероятно ще повлияят зле на популярността му сред населението”, заяви Ради. „Честно казано са напълно безсмислени и глупави, и няма да има никакъв ефект от тях. Само ще изгубят много пари. Например за стената, която ще е безумно скъпа и напълно безполезна, защото все ще се намери начин да се мине покрай нея. Второ да забрани влизането на мюсюлмани също е глупаво. Като цяло миграцията не е нещо лошо. Мигрантите правят неща, които те не искат, като например в Англия, където почти цялото им земеделие се поддържа почти изцяло от мигранти. Съзнават, че без тях няма кой да работи по полетата”, убеден е Ради.

Маринела, на 22 години, студент по право 4-ти курс, вече е била два пъти на бригада в Америка и иска да отиде и за трети път. Америка я е грабнала заради много неща-хората, местата и преживяванията. „За мен финансовата гледна точка не е водеща, отивах за забавление и да видя друг свят. Препоръчвам на всеки, който не е бил, да го направи”, заяви Маринела.

По нейно мнение, обаче Хилъри Клинтън е била „по-малкото зло”. „Според мен Тръмп няма да прекрати визите, защото ние европейците сме евтина работна ръка. Самите американци не горят от желание да се занимават с това нещо. За другата година няма как да се променят нещата така, че засега нямам притеснения за бригадите”, каза още Маринела.

Но, за бригадите не мисля, че ще бъде някакъв проблем. Все пак повечето студенти, които ходят на бригади не са чернокожи, нито са мюсюлмани, убеден е Димитър Димитров, студент, магистратура в СУ, специалност „Литература и творческо писане”. „Не очаквах да изберат Тръмп, както може би и никой не е очаквал. Мисля, че радикалните му изказвания няма да се осъществят, защото ще има твърде много натиск от другите държави. Не вярвам да се стигне до някакви по-радикални действия от негова страна. Той използва гръмки изказвания и залата риторически умения и така отбягва същината на въпросите”, заяви Димитър. Той, обаче не вярва, че политиката на Доналд Тръмп за миграцията ще се отрази на студентските бригади. По-скоро, ако някой иска да си вади зелена карта, би било някаква пречка, смята момчето.

Засега Димитър проучва нещата и досега не е бил на бригада. „В СУ се заминава трудно заради закостенялата административна система. Ако имам възможност бих заминал за някой по-близък щат, защото самолетните билети за Западното крайбрежие са много скъпи. От приятели знам, че в Америка може да получиш много по-богат културен опит. И ние сме част от Европа и преживяването няма да е същото. Там е друг континент, друга култура, а в Англия, например не ми се берат ягоди. В Америка бих се занимавал с работа в заведения или нещо подобно”, каза още студентът.

#Доналд Тръмп #САЩ #Любо #Маринела #Хилъри Клинтън #Димитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »