Над 50% от природните явления имат белези на причиненото от хора глобално затопляне

Над 50% от природните явления имат белези на причиненото от хора глобално затопляне
http://www.idg.bg/
A A+ A++ A

Промените в климата направиха през последните години смъртоносните жеги, урагани, суши и наводнения както по-чести, така и по-интензивни. Това се казва в нов доклад на ООН, представен по време на международната климатична среща на организацията в Маракеш, пише БГНЕС.

Над 50% от значителните природни явления за периода от 2011 до 2015 г. са показали издайническите белези на причиненото от хора глобално затопляне, посочват от Световната метеорологична асоциация (СМА).

Последните пет години са най-горещите поредни регистрирани някога, като 2014 г. и 2015 г. показват най-високи температури. Към това безпрецедентно време се прибавят и покачващите се нива на моретата и океаните, които увеличават пагубната мощ на бурите, които са допълнително заредени от по-топлия и по-влажен въздух, посочват още метеоролозите.

Промените в климата „увеличиха риска от екстремни явления като горещи вълни, суши, рекордни валежи и наводнения“, заяви в изявление генералният секретар на СМА Петери Таалас.

По данни на СМА само за периода 2011-2015 година близо 300 000 души са паднали жертва на предизвикани от климатичните изменения катастрофи. Едни от най-смъртоносните бедствия за периода са сушата в Източна Африка от 2010-2012 г., тайфунът Хаян във Филипините през 2013 г., и рекордните жеги в Индия и Пакистан през 2015 г.

Нарастващите темпове на глобалното затопляне са видими от 80-те години, но значително се ускориха с все по-голямото изпускане на парникови газове в атмосферата, което се дължи най-вече на изгарянето на въглища, петрол и природен газ. 

#урагани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »