Единственото летище в България, което намалява въглеродните си емисии е столичното

Единственото летище в България, което намалява въглеродните си емисии е столичното
Novini.bg
A A+ A++ A

Летище София е единственото в България сертифицирано по програмата на авторитетната международна организация ACI Europe * за намаляване на въглеродните емисии. Заместник председателят на Съвета на директорите Ася Иванова получи сертификата от Генералния директор на организацията Оливие Янковец на официална церемония в Брюксел, съобщи БГНЕС.

„Софийското летище е сред 170-те в света поели доброволен ангажимент за редуциране на въглеродните емисии. През тези летища преминава над 36% от международния трафик, което представлява 2.4 млрд. пътници годишно. Това ни прави съпричастни към опазването на околната среда и борбата с глобалното затопляне“, отбеляза Ася Иванова.

“За нас е удоволствие, че летище София, което обслужва столицата на България, е част от програмата за намаляване на въглеродните емисии. С нетърпение ще проследим напредъка по програмата. Искам да поздравя летище София и за добрата работа по инициативата за опазване на околната среда с организацията за безопасност на въздухоплаването „Евроконтрол“, коментира Генералният директор на организацията Оливие Янковец.

Цел на инициативата, започнала преди седем години, е да превърне летищата във въглеродно неутрални зони и да даде своя принос в борба с климатичните промени и глобалното затопляне.

Програмата се разделя на четири нива и подкрепя усилията на летищата да обозначат, редуцират, оптимизират и изцяло неутрализират въглеродните си емисии.

Летище София е сертифицирано по първото ниво, което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е вече и процедурата по достигане на второто ниво, при което ще се изготви план с конкретни мерки за реално ограничаване на вредните емисии и опазване на околната среда.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »