Машиностроителната дивизия на „Росатом“ - „Атоменергомаш“, изработи корпуса на реактора за Втори блок на Беларуската АЕЦ

Машиностроителната дивизия на „Росатом“ - „Атоменергомаш“,  изработи корпуса на реактора за Втори блок на Беларуската АЕЦ
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Машиностроителното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ – АО „Атоменергомаш“, завърши изработването на корпуса за реактора за Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ. На 31 октомври от производствената площадка на филиала на „АЕМ-технологии“ – „Атоммаш“, в град Волгодонск в Ростовска област той бе подготвен за експедиция към поръчителя.

Корпусът на реактора премина успешно всички етапи на контрол и се предава на нашите партньори в точно установените срокове“, подчерта генералният директор на АО „Атоменергомаш“ Андрей Никипелов.

Изработването на реакторната установка изисква уникална високотехнологична компетентност, която притежават само няколко държави в света. „Атоменергомаш“ е единствената компания в Русия, която произвежда пълния комплект на ядрена установка за АЕЦ, включваща реактор, парогенератори, главна циркулационна помпа и др. В компанията е съсредоточена цялата производствена верига – от проектирането до предаването на готовата продукция до поръчителя.

Проектът за реакторната установка е разработен от влизащото в „Атоменергомаш“ предприятие АО „ОКБ Гидропрес“, което осъществява авторския надзор и конструкторското проследяване.

Производственият цикъл за изработка на корпуса на реактор ВВЕР-1200 от момента на началото на производството на заготовките до предаването му продължава 36 месец. На всеки етап основен приоритет са въпросите за качеството на изработката и безопасността в хода на последващата експлоатация. Общият план за качеството се състои от 315 контролни точки. В 86 от контролните операции взимат участие представители на поръчителя и специализирани упълномощени организации. Като цяло около една трета от производствения цикъл се пада на контролните операции. 

Теглото на реактор ВВЕР-1200 надхвърля 330 тона, височината му е13 метра, а диаметърът – 4,5 метра. Транспортирането до Беларуската АЕЦ е сложна логистична операция. От завода производител корпусът на реактора ще бъде доставен със специализирана автомобилна техника до кея на Цимлянския язовир в град Волгодонск. Там започва речният етап до Нововоронеж. Оттам до Островец той ще бъде превозен по железопътна линия със специализиран транспортьор.

Беларуската АЕЦ се строи по руски проект от най-новото поколение „3 плюс“ поколение с два енергоблока с ВВЕР-1200 с обща мощност от 2340 мегавата и се реализира на 18 км от град Островец (Гродненска област, Беларус).

АО „Атоменергомаш“ е машиностроителното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ и обединява близо 30 големи производствени, научно-изследователски и инженерингови предприятия на територията на Русия, Украйна, Чехия и Унгария. Произвежда ключово оборудване за ядрената и топлоенергетиката, съдостроенето, газовата и нефтохимическата промишленост. В структурите на „Атоменергомаш“ работят повече от 22 хил. души.

 

#Росатом #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »