Министър Василева: Предстои приемане на Морската стратегия за намаляване на антропогенния натиск върху Черно море

Министър Василева: Предстои приемане на Морската стратегия за намаляване на антропогенния натиск върху Черно море
bnr.bg
A A+ A++ A

Завършва същинският етап от разработване на Морската стратегия, предстои нейното приемане и стартиране на изпълнението на програмата от мерки към нея, насочени към намаляване на антропогенния натиск върху Черно море.

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на срещата на високо ниво по повод Международния ден на Черно море в Бургас, съобщи БГНЕС.

Този ден се отбелязва на 31 октомври от 20 години, като за пръв път България е домакин на честването. „Бургас е вдъхновяващ морски град, който се откроява със сериозни постижения в опазването на околната среда, благодарение на активните политики за съхраняване на природните ресурси и прилагането на принципите на устойчиво местно развитие“, отбеляза Василева.

„Ангажиментите на България, произтичащи от Черноморската конвенция, са с много висок приоритет в общата екологична политика на страната“, заяви министърът. „Вече са налице резултатите от провежданата от МОСВ държавна политика в областта, която представлява цялостна и интегрирана система от законодателни, планови и финансови механизми за интегрираното управление на водите като природен и стопански ресурс, от особено значение за хората, екосистемите и икономиката“, добави тя.

През 2015 г. завършиха ключови инвестиции в базисна инфраструктура, свързани с опазването на околната среда на региона на Черноморието, където общите екологични инвестиции възлизат на близо 680 млн. лева. В сектор „Води“, за изграждането и модернизирането на пречиствателни станции, както и за подобряване на канализационната мрежа по крайбрежието, по ОПОС са инвестирани близо 350 млн. лв. По програмата за интегрирано управление на морските и вътрешни води е осигурено финансиране на 12 проекта, преодоляващи сериозни заплахи за Черно море, 9 от които на обща стойност над 7 млн. eвро.

МРРБ е управляващ и партниращ орган по 12 европейски програми за териториално сътрудничество, по които България е бенефициент, каза на международния форум министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й има възможност част от общия им бюджет от над 900 млн. евро да бъде насочен към проекти, свързани с опазването на Черно море, околната среда, развитието на бизнеса и икономиката в региона. До края на 2016 г. предстои първата подобна възможност за подаване на проекти по Програмата за Черно море, която е с бюджет над 56 млн. евро, посочи Павлова.

До края на годината се очаква да приключи изборът на нов кораб за акваторията на Черно море, който да бъде включен в мрежата от специални плавателни съдове за ликвидиране на нефтени разливи, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Очаква се да бъде избран български кораб, който да бъде позициониран в района на пристанище Бургас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"