Уорлик: Не съм отзован заради грешка, това е стандартен процес

Уорлик: Не съм отзован заради грешка, това е стандартен процес
Уорлик опроверга слуховете, че има конкретен мотив за неговото отзоваване и подчерта, че става въпрос за стандартен мандат за американски посланик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският посланик в България Джеймс Уорлик обяви, че не е бил отзован от САЩ заради своя грешка и определи предсрочното си напускане на страната като „стандартен процес”.

„Аз нямам насрочена дата, когато ще си тръгна, нито пък са ме отзовали преждевременно за нещо, което съм направил. Става въпрос за стандартен процес за американските посланици. Моята съпруга всъщност е в същата ситуация", заяви в студиото на Нова телевизия дипломатът в четвъртък.

Той опроверга слуховете, че има конкретен мотив за неговото отзоваване и подчерта, че става въпрос за стандартен мандат за американски посланик.

„Ако съм тук 2 години и 9 месеца – това е стандартно. Ако съм тук 3 години и 3 месеца  – това пак е стандартно", поясни Джеймс Уорлик.

„Имаше толкова много статии в пресата и информации в медиите, че си заминавам за нещо, което съм направил – това не е вярно", допълни той.

Американският посланик обясни, че няма да остане още цяла година в България, но все пак това е нещо, което зависи от Сената на Съединените щати.

„Става дума за поредица от прегледи, срещи и изслушвания, през които трябва да мине  следващият посланик. В моя случай ще си тръгна, когато ще си тръгна", посочи той.

Джеймс Уорлик призна, че заминаването му от България ще го натъжи.

В официално изявление на 25 май американският президент Барак Обама обяви, че Марси Райс ще смени Уорлик като посланик на САЩ на България.

Джеймс Уорлик пое назначението в България през януари 2010 г. За отзоваването му се заговори около 10 април, но тогава дипломатът отрече.

Американските посланици по света са с тригодишен мандат, но има опция той да бъде удължен с 6 месеца. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната.

В България Джеймс Уорлик неведнъж беше критикуван за намеса във вътрешните дела на страната, както и за изказвания и коментари за политическия живот.

#Джеймс Уорлик #Марси Райс #посланик #България #САЩ #Съединените щати #Сенат #президент #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »