Българските рибари със забрана да ловят акула в граничните води с Румъния

Българските рибари със забрана да ловят акула в граничните води с Румъния
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Вече пета година българските рибари не могат да ловят черноморска акула, въпреки че законът и европейското право го позволяват. Румънските гранични власти възпрепятстват достъпа на рибарите ни до водите, богати на акула и калкан, независимо от факта, че след присъединяването на България към ЕС те имат право на свободен достъп до спорните води, предаде БНР. 

Рибарите са под постоянна заплаха от налагане на глоби за улов и конфискация на корабите, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев, като подчерта, че проблемът между България и Румъния не може да бъде изчистен вече девета година. Ситуацията се влошава след 2011 година, когато румънците задържаха Христо Спасов, а корабът му престоя година в северната ни съседка, докато се водеха съдебни дела. 

Румънски граничен катер патрулира извън установената зона от 12 мили от брега и респектира, а българските рибари биват проверявани постоянно, сподели още Емил Милев.

Европейското право ясно и категорично указва равния достъп до водите и ресурсите на ЕС на всички риболовни кораби от страни-членки, обясни директорът на дирекция "Управление на рибарството" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Димитър Вълков. 

Обсъжда се организирането на среща между директорите на агенциите по рибарство на България и Румъния, които да обсъдят този проблем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"