Илкер Айджъ: ТА не се страхува от огъня и на 15-ти го доказахме

Илкер Айджъ: ТА не се страхува от огъня и на 15-ти го доказахме
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

 

В нощта на опитите за преврат от 15 юли, на третото по натовареност летище в Европа – Летище Ататюрк, отменят всички полети като превантивна мярка срещу възможността за кървави атентати. От държавния превозвач Turkish Airlines (ТА) коментират, че същата вечер танкове и тълпи от хора, развяващи националния флаг, са нахлули по пистите, скандирайки патриотични възгласи. Въпреки хаоса авиокомпанията подновява работата си на следващия ден, а само закъсненията в полетите напомнят за кризата от предишната нощ. За опитите за преврат, за бързата реакция на TA, за сигурността на пътниците и служителите, говори председателят на управителния съвет на държавния превозвач Илкер Айджъ на пресконференция в Истанбул.

Айджъ коментира, че без съмнение размириците в нощта на атаката са провокирани от терористичната организация ФЕТО. Тяхната основна цел е била да свалят действащото правителство и да вземат властта в държавата насилствено, чрез преврат. „Те са тайна организация, те са ново поколение терористична организация, те искат да отвлекат нашето правителство“, коментира председателят. Той допълни, че тези така наречени „нео терористи“ искат да променят значението на демокрацията в съвременния свят. Тяхната задача е залавянето или ликвидирането на главата на нацията Реджеп Тайип Ердоган. „Президентът на тази държава е избран с 52% граждански вот. Това е ясно мнозинство от 52% вот. Ердоган е първият публично избран президент на Турция“.

Илкер Айджъ допълни още, че преди окупацията на летището и мостовете в Истанбул, специална обучена група, изпратена от ФЕТО, е направила опит за покушение на турския президент. Опитът е завършил с неуспех. По негови думи терористите са проникнали в хотел в Мармарис, югозападна Турция, в който Ердоган е бил отседнал. По стечение на обстоятелствата президентът напуска сградата 15 минути преди да пристигнат похитителите. След напускането на хотела, Ердоган пристига в Истанбул, където се среща с летци от военновъздушните сили на Турция. Но минути след това обстановката коренно се променя. „Те (терористите) окупираха нашите въздушни сили, окупираха нашите мостове, нашите телевизионни канали и вестници, окупираха правителството. Атакуваха с хеликоптери и изтребители F16, нападнаха нашата президентска административна сграда“, коментира Айджъ.

По думи на председателя близо 300 души са били убити по време на кървавия пуч. Някои от загиналите са войници и полицаи, за които Айджъ каза: „Те са герои!“, а останалата част от жертвите са цивилни, опитали се да спрат атаката. „Когато отвориха Босфорския мост в нощта на 15-ти, гражданите на Истанбул ходеха към моста, за да спрат тези войници. И войниците, под командването на тези незаконни хора (хората на Гюлен), са помислили, че това е сценарий, че това не е реално“, допълни Айджъ. По негови думи военните не са знаели, че излизат срещу беззащитни граждани. Но въпреки, че разбират това на място, те са стреляли по тях. „И тогава много наши приятели умряха в Истанбул онази нощ“.

Айджъ коментира, че призивът на Ердоган към хората да излязат по улиците, за да опазят семействата и страната си, е провокирал силната обществена реакция, която по думите на председателя е завършила с успех. „Те спряха техните танкове, спряха техните оръжия, техните самолети, спряха ги с волята си. Послушаха думите на Ердоган: „Каня ви по улиците, за да спрете тази нелегална терористична организация. Каня ви да се борите и да защитавате демокрацията в нашия дом“, и те го последваха“, допълни той.

Председателят заяви, че именно навременната реакция на държавния превозвач TA да спре полетите си и да затвори летището за другите авиолинии в трагичната нощ, е предотвратила смъртта на стотици. Ние познаваме риска в конфликтни ситуации, както и неговото минимизиране, допълни Айджъ. „В този смисъл мерките за сигурност, службите за сигурност и партньорите на Turkish Airlines са ключът тук. Също така разузнаването е много важно и най-важното предизвикателство беше ФЕТО“, каза още той. По негови думи терористите на ФЕТО са войници, полицаи, учители, прокурори, министри, но вече голяма част от тях са арестувани и не са на публична служба. Но именно срещу такива хора се изправят службите за сигурност на летище Ататюрк и в самолетите на компанията.

Турските власти са запознати с привичките на терористите на ФЕТО, каза Айджъ. Стана ясно също, че внедряването на „нео-терористи“ в политическите структури, в академичните среди, в медиите, доведе до дезинформационната кампания, от която пострада турския народ. Но след 15-ти „виждаме, че те са интернационални армии. В няколко държави има преврат“, допълни председателят и добави, че най-важната застраховка за турската нация е стабилността на държавата. „Ние имаме много силен водач. Ние нямаме намерение да атакуваме някого, да нарушаваме правата на някого, нито неговата земя. Ние не правим опити да окупираме която и да било държава. Нашето намерение е да защитим нашата страна и нашата национална сигурност“, заяви Айджъ.

Той каза още, че ФЕТО имат собствен лобизъм, който използват срещу турския народ. „И в Американския конгрес има техни хора. Някои от тях изнасят речи против Турция“, допълни той. Председателят заяви, че противодействието на терористичните организации като ФЕТО е целта на службите за сигурност, но не е лесна работа. „Да се следи всеки един посетител на летището е целта ни. Не мога да кажа, че познаваме всеки, който се качва на самолет на Turkish Airlines, но се опитваме да разберем кой би могъл да бъде заподозрян“. Но също толкова важно е да не се нарушават човешките права на пътниците. „Ние имаме нужда да поддържаме личните права на гражданите, за да се чувстват защитени, и все пак спокойни, докато използват нашите услуги“, допълни още той.

Сигурността е основен приоритет за TA, коментира председателят. Гюлен има възможността да спонсорира множество последователи, които да бъдат замесени в терористичен акт. „Той има голяма мощ, защото е намерил силен спонсор. Той контролира множество хора и ние трябва да сме добре защитени“, допълни той. Турската авиолиния обслужва региони, сред които Азия, Европа, Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Латинска Аметика, страните от Пасифика. „Ние не се страхуваме от огъня, но ние също така можем да се справим с рисковете и конфликтите. И го доказахме. Ние си пишем домашното“, каза Айджъ.

Увеличаването на охраната на летищата на превозвача е мярка, която е крайно наложителна, особено след събитията от 15-ти, допълни той. Айджъ каза също, че нивата на охрана обикновено са девет, но само две от тях са видими за пътниците, което прави тяхното заобикаляне почти невъзможно. „Ние проверяваме служителите също, техните семейства, техния живот, проверяваме тяхната банкова сметка. Ако са заподозрени, ние трябва да знаем за това и да противодействаме“, каза той. 

Но освен засилването на охраната като мярка за превенция на тероризма, авиолинията разчита и на добрата подготовка в програмите за обучение на пилотите и персонала на компанията. В тренировъчния център на TA са осигурени множество симулатори, които пресъздават с точност реалните условия при усложнения във въздуха или на земята. Служителите на превозвача се обучават да противодействат на пожар, дим, декомпресия, принудително кацане във вода. По време на тренировките се осигурява същото предпазно облекло, което се използва и в самолетите. Учения се правят и за реакция по време на изтичане на химикали.

Авиолинията залага особено на тренировъчния център за пилоти, който е и задължителен за изваждане на лиценз за пилотиране. Пилотите по време на полет остават изолирани от пасажерите, което има дава време за реакция при евентуална терористична заплаха. Тренировките в центъра са два вида – годишно обучение, през което трябва да мине всеки пилот и помощник-пилот, както и такова, което се провежда на всеки шест месеца. В тренировъчния център на Turkish Airlines идват пилоти от Испания, Египет, Русия, Гърция, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, Африка. „Ние сме глобална компания и всеки пилот от всички държави в света може да дойде в Turkish Airlines и да получи обучение. В Турция ние сме най-големите като продукция, като треньори, като тренировъчни курсове. Всичко нужно за едно обучение може да бъде намерено тук“, коментира служител на центъра.

За спокойствието и удовлетворението на пътниците по време на полет се грижи кетъринг компанията Turkish DO&CO, където TАе партньор. Те осигуряват 2 млн. менюта на ден и предлагат услугите си за 9500 самолета. От Turkish DO&CO акцентират на храната, като споделят, че всичко сготвено от тях наподобява сготвената в домашни условия храна. „Ако летите с Turkish Airlinesможе да ни се доверите. Всички продукти са пресни и сготвени същия ден. Например, за да направим портокалов сок, ние  изстискваме сока от истински портокали ежедневно“, коментира служител на кетъринг компанията.

Особено интересен е проектът на Turkish DO&CO за „летящите майстор-готвачи“. Служителят на компанията коментира, че с този вид дейност удовлетворението на пътниците от услугите на TA е нараснало до 98% от 2010 г. насам. Идеята е на борда на самолетите да присъства истински майстор-готвач, който допълва менюто на пасажерите във въздуха. Но тяхната функция е и да съблюдават за нередности на борда или за реакции към менюто. „Те са нашите уши и очи на борда. Това е много важно за нас и за Turkish Airlines“, коментират от компанията. През 2016 г. Turkish DO&CO получава награда за най-добър кетъринг на бизнес класа и за най-добър кетъринг на бизнес класа за обяд и вечеря.

#ТА #ФЕТО #пуч #Ердоган #Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »