Йога учител: Забравили сме да чуваме какво иска тялото ни, чуйте себе си

Йога учител: Забравили сме да чуваме какво иска тялото ни, чуйте себе си
Източник: yogavarna.blogspot.com
A A+ A++ A

 

Забравили сме да чуваме какво иска тялото ни, чуйте себе си. За това призова Цвета Кънчева, която води часове в център за йога и цялостна трансформация в столицата, предаде БГНЕС.

Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилни. Накрая всички вкупом, седнали в кръг, благодарят на Земята, природата, благодарят един на друг… и най-вече на себе си.

Чуйте тялото си

За йога се говори много в последно време, както за физическата, така за емоционалната и духовна полза от нея. „За мен лично най-хубавото нещо и най-невероятната – облага, която дава йогата е чуването – на себе си и на телата ни. В този динамичен живот, който водим сме свикнали да гледаме навън, да бъдем непрекъснато в очакване, за да реагираме”, заяви Цвета.

Тя е убедена, че йога ни учи да чуем себе си, защото сме забравили да се чуваме, забравили сме да чуваме какво иска в момента тялото ни, забравили сме да чуваме как се чувстваме, защото всичките ни сетива са насочени навън. „Независимо каква практика йога правите, тя ви дава едно – да чуете себе си. Когато чуваме себе си, можем сами да се излекуваме”, убеден е инструкторът по йога.

Цвета обясни, че има няколко ключа, които ни позволяват да бъдем много по-съзнателни в движенията си и ни дават достъп точно до това чуване. Единият ключ е дъхът. Когато слушаме дъха си и го наблюдаваме можем да добием много ясна представа за състоянието ни в момента. Ако наблюдаваме себе си може да видим как в един момент, когато сме изнервени или притеснени, дъхът ни става плитък и бърз и дишаме долу в ключиците. Това е признак на страх, на дискомфорт.

Когато дъхът ни е спокоен и дълбок, и го усещаме в корема, пълни целите ни гърди, и отваря цялото ни тяло, ние се разтваряме в него, сме спокойни, и комфортни. „Когато наблюдаваме начина, по който дишаме, защото всеки има свои модели на дишане, които са обусловени от начина, по който живеем, дори със самото наблюдение, ние започваме да променяме моделите си на дишане и съответно моделите си на живеене и мислене. Това ни прави съзнателни към тялото си и към себе си”, обясни учителката по йога.

Забравили ли сме да слушаме вътрешното си Аз?

Раждаме се способни да се чуваме, да живеем щастливо, но губим детското, смята Цвета. Според нея това се обуславя от редица фактори, които са част от начина ни възпитание и на живот, дори и от земята, на която живеем – от порядките, историята.

„Всичко това малко по малко наслагва едни филтри в нас. Представете си, че сме като лука и под всички тези листа е нашата същност. Всички тези неща, които учим през годините – как да се държим, как не трябва да плачем, да сме силни, да правим кариера, да имаме материална стабилност, да вървим по пътя нагоре във властта и йерархията. Всичко това какво създава в нас? Представете си един калейдоскоп, който разклащаш – вътре има различни стъкълца, и ти виждаш целия свят през различни стъкълца, но не виждаш света, който е отвън. Ти виждаш само това, което всички тези филтри, които сме научили през живота си, ни показват”, заяви Цвета.

За сметка на това, изтъкна, че йогата позволява да се върнем към нашата детска същност, когато сме били малки, всичко ни е било любопитно и сме си играли, и подхождали с интерес към всичко. „То е било такова, каквото е, защото не сме го познавали. Не е имало кой да ни каже не стъпвай тук на тревата, защото тя е студена и ще ти изстинат краката. Не, ние сме били деца и сме искали да ходим боси по тревата”, каза Цвета Кънчева.

Йогата, земята и благодарността

Има такава практика – йога на елементите, където отдаваме почитта си на всеки един от елементите, които присъстват и в нашето тяло. „То е мини вселена. Какво имаме – земя, слънце, луна и всички те влияят върху нас, колкото и да сме забравили за това, и да сме се отдалечили от земята. Затова, свързвайки се с даден елемент, например с елемента земя, който отговаря за нашето първо енергийно ниво, за оцеляването и сигурността ни в този свят, че ще има какво да ядем, че ще оцелеем”, обясни йога учителката.

Вторият ни енергиен център е свързан с течността - ние сме 90% вода, която с възрастта започва да намалява. Събуждайки тази вода в нас ние си даваме здраве. Колкото повече се движим в елемента вода, толкова по-здрави сме и имунната ни система се стимулира.

Третият енергиен център е слънцето, което е нашата сила. Това е причината поради, която тези елементи присъстват в йога практиката, защото те присъстват в нас. Работейки вътре в нас с тези неща, ние добиваме сила от природата, убедена е Цвета.

Йога и нерваци?

„Аз съм човек, който е бил в корпоративния бизнес много дълги години и бях най-изнервеният човек на света. Аз съм истински пример за това как йогата може да спаси и най-изнервения човек на света и да го отведе до такива висоти, които да му носят само щастие и радост. Ние сме тук за това – да се радваме и да сме щастливи. Това е наше изконно право”, категорична е учителката по йога.

От костюма и високите токчета до спокойствието

Цвета от десетгодишна се занимавала с йога. Но, след това започнала да гони кариера, кариера, кариера, кариера. „Бях забравила този начин на живот, бях забравила щастието, което ми даваше. В един момент се събудих една сутрин в невероятно нервно състояние – отново бързаща за работа, гладеща си костюма, слагаща си 10-сантиметровите токове и спирала и си казах – не мога да продължавам да живеят така, аз щя полудея. Същата вечер си намерих учителка по йога, започнах да практикувам отново и така вече години наред”, обясни тя. Сега продължава да работи и друго неща, но успява да внесе йогата в живота си, което е най-ценното за нея, както само признава.

Радостта е вътре в нас, радвайте се безусловно

Намерете своята практика, защото за всеки човек има различна практика. Намерете практиката, която ви позволява да разгърнете сърцата си и да си позволите да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от външни обстоятелства. Радвайте се, защото радостта е вътре във вас, апелира Цвета. /БГНЕС

 

#йога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »