Приеха на първо четене парите за АЕЦ "Белене"

Приеха на първо четене парите за АЕЦ "Белене"
Източник: www.investor.bg
A A+ A++ A

Депутатите се съгласиха правителството да отпусне безлихвен заем от 1 милиард и 200 милиона лева на НЕК, с които тя да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". От 140 депутати в пленарна зала 132-ма бяха "за" при гласуването. Според одобрения на първо четене закон държавната помощ ще е възмездна и ще се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия, предаде БНТ.

Макар и наясно, че плащането на отсъдената от международния съд сума от милиард и 200 милиона няма как да не бъде платена депутатите от ляво и от дясно размениха реплики с обвинения за виновност. От БСП обвиниха премиера Бойко Борисов, че бил спрял непрофесионално проекта и това била причината да се плаща сега.

От ГЕРБ призоваха БСП за бъдат по-смирени на тема Белене и припомниха, че са имали две години да подпишат договор с руската страна. Депутатите на Атака видяха в спирането на Белене натиск от САЩ , както и корупция.

Според АБВ 7 правителства били проспали АЕЦ Белене и прехвърлянето на топката сега е безсмислено. И те, и Патриотичния фронт призоваха за бързо гласуване на законопроекта.

Второто гласуване на законопроекта ще бъде в първия работен ден на парламента-следващата сряда.

#НЕК #Белене #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"