Очакват се значителни завишения на някои реки заради предстоящите валежи

Очакват се значителни завишения на някои реки заради предстоящите валежи
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Възможно е да има по-значителни повишения на някои реки, съобщиха Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на много места през деня ще превали в количества от 5-10, на места, главно в източните и планинските райони, до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу сряда все още ще вали, но валежите чувствително ще намалеят. В сряда ще превали главно в планинските райони – 2 - 10 л/кв.м. В четвъртък също ще превали, но предимно слабо и на отделни места в количества от 1 до 5-7 л/кв.м, пише БГНЕС.

През последното денонощие нивата на реките в по-голямата част от страна са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са за Дунавски басейн- колебания колебания от - 8 см до +10 см, за Черноморски басейн- понижения с до - 2 см, за Източнобеломорски басейн-колебания от - 15 см до + 14 см и за Западнобеломорски басейн с колебанията от - 7 см до + 5 см.

Вследствие на валежи се очакват повишения на водните нива на наблюдавани реки в Дунавския басейн през деня. Поради ниската почвена влажност, повишенията във водосборите на реките, разположени западно от р. Искър, не се очаква да са значителни.

По-съществени повишения са възможни във водосборите на реките Вит – в средното и долното й течение, Осъм – в средното и долното й течение, Янтра – в средното и долното й течение на основната река и във водосборите на притоците й Белица, Дряновска, Лефеджа, Русенски Лом – по целия водосбор.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 20, 21 и 22 септември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Ще се повишат нивата на реките във водосборите над яз. „Панчарево“, реките Малък Искър, Златна Панега, Гостиля и в средното и долното течение на основната река Искър. Поради ниската почвена влажност, повишенията няма да са значителни и водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22 септември, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес, в резултат на валежи, се очакват значителни повишения на водните нива в целия водосбор на р. Янтра.

Очаква се праговете за внимание да бъдат преминати от водните количества на реките Джулюница при с. Джулюница – в ранните часове на това денонощие, Янтра при с. Каранци на 21 септември. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 септември водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Нивата във водосбора ще се повишават, като значителни повишения се очакват в периода 20-22 септември – през първия ден главно в горните части на водосбора, а от 21 и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Очакват се и краткотрайни повишения на водните нива в целия Черноморски басейн.

По-значително е възможно да бъдат повишенията на нивата във водосборите на добруджанските черноморски реки, на реките Провадийска, Голяма Камчия и Луда Камчия и по южночерноморските реки.

В резултат на валежи са възможни повишения на водните нива в басейна на Тунджа – по целия водосбор, Марица – в горното и долното й течение на основната река и родопските й притоци - Стара река (Пещерска), Въча, Чепеларска, Арда – в горното й течение.

От 21 септември се очаква речните нива да започнат да се понижават, като са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките, вследствие на оттичане. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна река при Смолян се очаква да достигне жълтия праг на внимание и да се задържи над него до ранните часове днес.

В резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения в средното и долно течение на р. Струма, и във водосборите на реките Места и Доспат.

#Министерство на околната среда и водите #превали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници