Царят: Европа можеше да предвиди бежанския проблем и да реагира по-бързо

Царят: Европа можеше да предвиди бежанския проблем и да реагира по-бързо
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Мястото на България е да подкрепя европейския проект непрекъснато, с всички сили и възможности. Така и другите страни. Най-вече да не се разпространява един негативизъм, който е нещо като мода в момента, всеки разбира повече и знае повече, осъжда едно и критикува друго. А да се види колко години са били необходими, за да се постигнат всички преимущества, които ни гарантира ЕС и да се подкрепи, защото за европейските страни, включително за България, няма друг изход или опция, въобще, да имаме някаква роля в световната политика, ако не се придържаме към ЕС. Това заяви бившият български цар /1943-1946 г./ и бивш министър-председател /2001-2005 г./ Симеон Сакскобургготски в интервю за БГНЕС.

БГНЕС: Защо според Вас Европейският съюз (ЕС) реагира толкова бавно и неадекватно на причините, породили бежанската криза? Не смятате ли, че политиците трябва да се борят не с последствията, а с причините за проблемите?

Симеон Сакскобургготски: Причините за проблемите са много важни, но трябва също да се търси и решение, и начин, по който да се справят. Колкото и да са очаквали подобни събития много често обществото се намира в изненада в кавички и също така и политиците.

БГНЕС: Защо казвате изненада в кавички, не изненада ли тази криза наистина Европа?

Симеон Сакскобургготски: Относително, защото виждайки ситуацията можеше да се допусне, че би се случило. Въпросът е да се справим по един справедлив и до някъде енергичен начин, защото това са стотици хиляди, ако не и милиони жертви на тази ситуация, които трябва в даден момент да си намерят мястото и решението.

БГНЕС: Как гледате на позицията на Германия? Не допринесе ли канцлерът Ангела Меркел с нейната фраза „Ние ще се справим“ за изострянето на кризата?

Симеон Сакскобургготски: Ако го е казала, мисля, че е достатъчно опитна да има намерението да се справи. То не може да стане от един ден на другия. Трябва да погледнем и колко работни места и други възможности съществуват в ЕС, където биха могли да се пласират много хора. Това също е нещо, което изисква и време, и поради опасността от тероризма веднага се включват и други пречки, за по-ефективно или бързо справяне с подобна криза.

БГНЕС: Какво обяснение може да има нежеланието на сегашното правителство да изпрати наши граничари и специалисти на македоно-гръцката, македоно-сръбската граница или сръбско-унгарската граница , за да се борим с общи сили със съседи и съюзници срещу бежанската вълна?

Симеон Сакскобургготски: Аз не бих го окачествил като нежелание в отрицателен смисъл. Това са мерки, които също трябва да се координират с останалите страни – да се види къде е най-полезното и най-ефективното. Понякога може да има известни чувствителности и тъкмо е хубаво да се избегнат.

БГНЕС: Не мислите ли, че ЕС се фрагментира в резултат на кризата? Очертават се няколко групи: Германия-Франция; Средиземноморските страни; Вишеградската четворка. Къде е мястото на България в тази конфигурация?

Симеон Сакскобургготски: Мястото на България е да подкрепя европейския проект непрекъснато, с всички сили и възможности. Така и другите страни. Най-вече да не се разпространява един негативизъм, който е нещо като мода в момента, всеки разбира повече и знае повече, осъжда едно и критикува друго, а да види колко години са били необходими, за да се постигнат всички преимущества, които ни гарантира ЕС и да се подкрепи, защото за европейските страни, включително за България, няма друг изход или опция, въобще, да имаме някаква роля в световната политика, ако не се придържаме към ЕС.

БГНЕС: Често чуваме от политиците, че за справянето на ЕС с бежанската криза е нужно единно решение на общността. Кое е то, според Вас?

Симеон Сакскобургготски: Това, е което трябва да намерят самите отговорни среди и меродавни действащи по темата. Но, и то не може да се вземе веднага, защото всяка страна застава със своите приоритети. След това трябва диалог, да се види с какво и как да се постъпи. Това не е нещо, което може да се очаква незабавно. И в други моменти е имало такива огромни количества бежанци, както навремето от Палестина. След това от Ирак. Има неща, които са били преодолени, но за момента трябва да се опитаме по всякакъв начин да се намери едно решение и най-вече да не се делят страните на за, про, по-щедри, по-нежелаещи. Всяка страна трябва да разбере, че единствената полза и интерес, който има, е да действат като една цялост и организация, какъвто е самият ЕС.

БГНЕС: Трябва ли да гледаме към историята и да помним нейните уроци?

Симеон Сакскобургготски: Ако нямаше това, щяхме да сме в още по-лошо психическо състояние, защото историята винаги е основа за решения и най-вече да не се повтарят едни и същи грешки.

БГНЕС: Ще успее ли все пак Европа да се справи и да излезе по-силна от проблема и има ли избор, въобще?

Симеон Сакскобургготски: Определено. Когато има изпитания, това също закалява и кара хората да се напрегнат и да стигнат до решение. Няма друг избор. Това, мисля, че е достатъчен аргумент, а оттам нататък, естествено има и много други теми, по които трябва да гледат по един обединен начин, а не да се дялат на групи, групички, защото европейските граждани чакат да видят от своите управници нещо, което да е по-съществено и по-конкретно. 

#Симеон Сакскобургготски #цар #Ангела Меркел #България #Европа #бежанци #мигранти #бежанска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »